Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Цонева: Великобритания ще остане в ЕС

Ще остане ли Великобритания в ЕС

Бойко Боев: Ако британците гласуват страната им да излезе от ЕС, не се знае какво ще стане

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След последния дебат "за" и "против" членството на Великобритания в ЕС между сегашния и бившия кмет на Лондон не беше излъчен ясен победител. Анализаторите коментираха, че в крайна сметка думата ще имат гласоподавателите след броени часове.

Бойко Боев, председател на Българската лондонска асоциация, каза в предаването "Преди всички", че според него референдумът за оставане или излизане на Великобритания от ЕС е възможност и социолозите да се появят отново в медиите и медиите да разкажат за новите проблеми. Референдумът е възможност хората да говорят за случващото се в тяхната страна. Ако обаче Великобритания излезе от ЕС, не се знае какво ще стане и това всява страх, подчерта той:

Има сериозен интерес от страна на медиите и на политиците да всяват всякакви възможности за страх. Разбирам, че това е нормално, тъй като не е ясно какво ще се случи след референдума. Досега такова нещо не се е случвало. Ако гласоподавателите гласуват Великобритания да излезе от ЕС, не се знае какво ще стане. Аз съм британски гражданин и лично се вълнувам от това, че от мен зависи какво ще стане с Великобритания и ще гласувам тя да остане в ЕС. Референдумът е първата голяма възможност на българите да определят бъдещето на тази страна. Ние, засега, като българи във Великобритания, за съжаление нямаме организация, насочена към определяне на позиция на българите във Великобритания. Нямам прогноза за изхода от референдума. Всичко зависи от емоциите.

Великобритания ще остане в ЕС, смята Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. В интервю за "Преди всички" тя коментира: 

Гледам с огромен интерес на този референдум, както всеки европеец, заинтересован от бъдещето на Европа, с надежда, че разумът ще победи. И дори съм заложила на това, че Великобритания ще остане в ЕС. 

По отношение на правилата не си приличаме много, а да не говорим за температурата и емоциите в тази завладяна от силно поляризиране и ожесточеност кампания – и в двата лагера. Наблюдават се стратегии, които се основават на страха, яростта, тревожността, несигурността...

Има кампания, действително с едно много силно присъствие на политици, които заемат много ясна позиция. Те не са разделени дори на идеологически принцип. Ние тук не можем толкова да се разпалим. В момента британците правят исторически избор.

В звуковия файл можете да  чуете интервютата на Силвия Великова с Антоанета Цонева и с Бойко Боев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна