И. Яйджиев: Брекзит може да доведе до процеси на интеграция в еврозоната, които могат да оставят България в периферията

Ивайло Яйджиев в Оксфорд
Снимка: личен архив

Много българи не се интересуват от британския референдум, вероятно защото директните последствия в деня след референдума ще са сравнително ограничени за нас.

Може би темата, която доминира в ежедневния живот, е темата за свободата на движение и малко вероятно е да има някакви ограничения за тези около 65 000 българи, които в момента са студенти и работят на Албиона. Вероятно ще има ограничения за в бъдеще, но докато тези ограничения се изяснят и докато всъщност се изясни какви ще са бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, този въпрос остава сравнително отворен. Също така икономическите последствия за България няма да са драматични. И Великобритания е важен икономически партньор, но не е сред най-важните. Мисля, че някъде на 10-о или 12-о място по износ за България.


Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Ивайло Яйджиев от Института за европейски изследвания и докторант в Оксфорд. Главното опасение на Яйджиев е, че евентуален Брекзит може да отключи възход на евроскептицизма в страните от ЕС.

При евентуално излизане на Великобритания от ЕС ще започне дълъг процес на предоговаряне, в който България трябва да търси естествени съюзници за защита на правото на движение

В този контекст България трябва да намери съюзници, нашите съюзници биха били страните от Централна и Източна Европа, но ще е добре да имаме предвид и други теми, най-вече именно баланса между страните от еврозоната и страните извън еврозоната. В момента нямаме ясно изразена позиция за това какво ще се случи след евентуален Брекзит. Мисля, че все пак, тече известно планиране, най-малко в рамките на подготовката на нашето председателство на Съвета на ЕС би трябвало да има такъв процес.

Яйджиев прогнозира оставане на Великобритания в ЕС „с много малка преднина“, защото:

За пръв път виждам такъв консенсус сред икономистите – че Брекзитът би бил лошо икономическо решение. Елементът, който ще повлияе в крайна сметка, предполагам, ще е по-скоро страхът от несигурността.

Евентуален Брекзит обаче ще окаже ефекти върху самия ЕС, прогнозира той:

Великобритания играе много специфична роля в баланса на силите вътре в ЕС, най-вече като страна извън еврозоната, която има изключително мощна икономика, и ако всъщност Великобритания излезе от ЕС, това ще доведе до едни процеси, вероятно, на интеграция вътре в еврозоната, които могат да оставят България малко в периферията на тези интеграционни процеси. Не е ясно от там нататък какви ще са политическите последствия за нас.

Дори ако Брекзитът бъде отхвърлен, това ще промени динамиката в ЕС, защото ще покаже, че дори за хората в страната с най-привилегировано членство в ЕС подкрепата за оставането в него е в рамките няколко процента повече отколкото скептицизмът, отчете Яйджиев, според когото това ще засили тенденциите в Италия, където евроскептицизмът се засилва.

Донякъде е парадоксално, че точно евроскептичните партии имат реторика, която е на ниво на ЕС, въпреки че е антиевропейска.

Интервюто на Борислава Борисова с Ивайло Яйджиев можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

14 ареста в Анкара заради готвен атентат на изборите

Турските власти арестуваха 14 души в столицата Анкара по подозрения за връзки с „Ислямска държава“. Те са заподозрени, че са подготвяли атака в деня на изборите.  Всички арестувани са чужденци. Те са били задържани при едновременна операция сутринта, при която са били конфискувани и различни веществени доказателства. Денят в Турция беше белязан..

публикувано на 23.06.18 в 01:57
(архив)

Близо 3000 контрабандни цигари изхвърлил в движение шофьор от хасковско село

Близо 3 хиляди къса безакцизни цигари е изхвърлил в движение от колата си 30-годишeн мъж до хасковското село Малево.  Това е станало, след като водачът не е спрял на подаден сигнал със стоп палка. Малко по-късно мъжът е бил спрян от автопатрула, като при последвала проверка в дома му в селото са открити още 600 къса.  В четвъртък в Любимец и..

публикувано на 23.06.18 в 01:24
(архив)

Шестте детски градини в Кюстендил ще работят през лятото и ще приемат деца от други градове

И шестте обединени детски заведения в Кюстендил ще работят през лятото, съобщиха от общината. Както в последните няколко години, градините ще приемат и малчугани от други градове и райони на страната, които са на ваканция в Кюстендил, каза зам.-кметът по духовните дейности Светослав Василев.  Родителите на деца, които карат ваканцията при баба и дядо..

публикувано на 23.06.18 в 01:21
Ким Чен-ун и Мун Дже-ин след подписването на общата декларация

Северна и Южна Корея се договориха за среща на разделени семейства

За първи път от три години Северна и Южна Корея се договориха за събирания на разделени от Корейската война семейства.  Срещите ще бъдат в края на август в севернокорейския курорт Кунган, известен като Диамантената планина. Договорката е част от обещанията на севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин при..

публикувано на 23.06.18 в 01:08
Контраадмирал Митко Петев

Военноморските сили получиха 4 нови лодки, с помощта на американското посолство

Четири нови бързоходни лодки вече са част от плавателните средства на Военноморските сили. Те са получени със съдействието на посолството на САЩ, стана ясно на церемонията във Военноморската база във Варна. На 18 души от военно-морските сили, които ще обслужват лодките, бяха  връчени сертификати от Шанън Джонсън - военен аташе на САЩ. Командирът..

публикувано на 23.06.18 в 01:00

Засега няма да се закриват автобусни линии между Плевен и София

Няма да има закрити автобусни линии от Плевен до София. Това стана ясно след среща на превозвачите в Министерството на транспорта. От плевенската браншова камара настояват и за промени в наредбата, с която се регламентират транспортните схеми. Поводът за срещата беше реалната опасност да спрат някои основни линии от Плевен до големите градове, тъй..

публикувано на 23.06.18 в 00:39

В Благоавград започна фестивалът "Франкофоли"

В Благоевград започна фестивалът "Франкофоли". Той се провежда за четвърта поредна година и е включен в 100-те музикални франкофонски събития на Министерството на външните работи на Франция. "Благоевград се превръща в арена на културата от световен мащаб", каза за БНР заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. Министерство на външните..

публикувано на 22.06.18 в 21:22