И. Яйджиев: Брекзит може да доведе до процеси на интеграция в еврозоната, които могат да оставят България в периферията

Ивайло Яйджиев в Оксфорд
Снимка: личен архив

Много българи не се интересуват от британския референдум, вероятно защото директните последствия в деня след референдума ще са сравнително ограничени за нас.

Може би темата, която доминира в ежедневния живот, е темата за свободата на движение и малко вероятно е да има някакви ограничения за тези около 65 000 българи, които в момента са студенти и работят на Албиона. Вероятно ще има ограничения за в бъдеще, но докато тези ограничения се изяснят и докато всъщност се изясни какви ще са бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, този въпрос остава сравнително отворен. Също така икономическите последствия за България няма да са драматични. И Великобритания е важен икономически партньор, но не е сред най-важните. Мисля, че някъде на 10-о или 12-о място по износ за България.


Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Ивайло Яйджиев от Института за европейски изследвания и докторант в Оксфорд. Главното опасение на Яйджиев е, че евентуален Брекзит може да отключи възход на евроскептицизма в страните от ЕС.

При евентуално излизане на Великобритания от ЕС ще започне дълъг процес на предоговаряне, в който България трябва да търси естествени съюзници за защита на правото на движение

В този контекст България трябва да намери съюзници, нашите съюзници биха били страните от Централна и Източна Европа, но ще е добре да имаме предвид и други теми, най-вече именно баланса между страните от еврозоната и страните извън еврозоната. В момента нямаме ясно изразена позиция за това какво ще се случи след евентуален Брекзит. Мисля, че все пак, тече известно планиране, най-малко в рамките на подготовката на нашето председателство на Съвета на ЕС би трябвало да има такъв процес.

Яйджиев прогнозира оставане на Великобритания в ЕС „с много малка преднина“, защото:

За пръв път виждам такъв консенсус сред икономистите – че Брекзитът би бил лошо икономическо решение. Елементът, който ще повлияе в крайна сметка, предполагам, ще е по-скоро страхът от несигурността.

Евентуален Брекзит обаче ще окаже ефекти върху самия ЕС, прогнозира той:

Великобритания играе много специфична роля в баланса на силите вътре в ЕС, най-вече като страна извън еврозоната, която има изключително мощна икономика, и ако всъщност Великобритания излезе от ЕС, това ще доведе до едни процеси, вероятно, на интеграция вътре в еврозоната, които могат да оставят България малко в периферията на тези интеграционни процеси. Не е ясно от там нататък какви ще са политическите последствия за нас.

Дори ако Брекзитът бъде отхвърлен, това ще промени динамиката в ЕС, защото ще покаже, че дори за хората в страната с най-привилегировано членство в ЕС подкрепата за оставането в него е в рамките няколко процента повече отколкото скептицизмът, отчете Яйджиев, според когото това ще засили тенденциите в Италия, където евроскептицизмът се засилва.

Донякъде е парадоксално, че точно евроскептичните партии имат реторика, която е на ниво на ЕС, въпреки че е антиевропейска.

Интервюто на Борислава Борисова с Ивайло Яйджиев можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията
Военни духови оркестри

С военни духови оркестри започнаха празненствата във Велико Търново за Деня на независимостта

За 11-а поредна година във Велико Търново тази вечер беше открит Международният фестивал на военните духови оркестри. Фестивалът на музикантите под пагон по традиция е част от празничната програма във Велико Търново за Деня на независимостта. Тази година участват четири състава от България, Турция и Гърция. Фестивалът беше открит от бригаден..

публикувано на 21.09.17 в 20:26

"Информационно обслужване" АД ще разработи сайта на Българското председателство на Съвета на ЕС

Дружеството беше единственият кандидат за изпълнител, след като срокът на подновената обществена поръчка беше удължен с три дни, съобщиха от Министерството за българското председателство.  Сайтът трябва да бъде разработен за 20 календарни дни от подписване на договора, съгласно общата предложена цена за цялостно изпълнение от 69 900 лв. без ДДС, което не..

публикувано на 21.09.17 в 20:18

В Брюксел е задържан полицай, който подавал информация на терористи

Полицай, работел в диспечерски пункт на полицията в Брюксел, е бил задържан заради това, че подавал информация към терористи, съобщават местни медии. Първите данни по случая се появиха тази сутрин, а по-късно бе уточнено, че полицаят е контактувал с терорист, който се намира в затвора. Отбелязва се, че затворникът е Ясин Атар , обвинен за ръководител на..

публикувано на 21.09.17 в 17:42

Ураганът "Мария" се засили отново близо до източния бряг на Доминиканската република

Ураганът "Мария" се засили отново близо до източния бряг на Доминиканската република, предаде Ройтерс, като цитира Националния център на САЩ за наблюдение на ураганите. Ураганът вече е от категория 3 по петстепенната скала и е на около 90 км северно от Доминиканската република. Постоянните ветрове достигат 185 км/ч по данни на центъра. Поради..

публикувано на 21.09.17 в 17:38
Папа Франциск

Папа Франциск обеща най-строги мерки срещу свещеници, които извършват блудства с деца

Папа Франциск обеща днес възможно най-строги мерки срещу свещеници, които изнасилват и извършват блудства с деца, като заяви, че ще се търси отговорност от епископите и други висши духовници, които ги прикриват, предаде Асошиейтед прес. Франциск се срещна за първи път с консултативната си комисия за сексуалните посегателства - група външни експерти,..

публикувано на 21.09.17 в 17:31

Жена загина при катастрофа на пътя Варна - Бургас

Възрастна жена е загинала при катастрофа на пътя Варна - Бургас, съобщиха от пресцентъра на полицията във Варна. Сигналът, че на пътя Варна - Бургас, на около 2 километра след село Старо Оряхово в посока Бургас, е станала тежка катастрофа е подаден малко преди обед. Изпратените на мястото екипи установяват, че инцидентът е между "Сеат Ибиса",..

публикувано на 21.09.17 в 17:22
Иван Димов

Иван Димов: Творческият елемент има много важно място при обучението на децата

За да бъдат успешно приложени информационните технологии в образованието, управляващите трябва да си сътрудничат с учени и преподаватели. Това препоръчаха участниците в световния форум "Едюсъмит", който събра в София изследователи и преподаватели от различни държави. Участниците препоръчаха младите хора да се разглеждат не само като потребители, но и..

публикувано на 21.09.17 в 17:19