И. Яйджиев: Брекзит може да доведе до процеси на интеграция в еврозоната, които могат да оставят България в периферията

Ивайло Яйджиев в Оксфорд
Снимка: личен архив

Много българи не се интересуват от британския референдум, вероятно защото директните последствия в деня след референдума ще са сравнително ограничени за нас.

Може би темата, която доминира в ежедневния живот, е темата за свободата на движение и малко вероятно е да има някакви ограничения за тези около 65 000 българи, които в момента са студенти и работят на Албиона. Вероятно ще има ограничения за в бъдеще, но докато тези ограничения се изяснят и докато всъщност се изясни какви ще са бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, този въпрос остава сравнително отворен. Също така икономическите последствия за България няма да са драматични. И Великобритания е важен икономически партньор, но не е сред най-важните. Мисля, че някъде на 10-о или 12-о място по износ за България.


Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Ивайло Яйджиев от Института за европейски изследвания и докторант в Оксфорд. Главното опасение на Яйджиев е, че евентуален Брекзит може да отключи възход на евроскептицизма в страните от ЕС.

При евентуално излизане на Великобритания от ЕС ще започне дълъг процес на предоговаряне, в който България трябва да търси естествени съюзници за защита на правото на движение

В този контекст България трябва да намери съюзници, нашите съюзници биха били страните от Централна и Източна Европа, но ще е добре да имаме предвид и други теми, най-вече именно баланса между страните от еврозоната и страните извън еврозоната. В момента нямаме ясно изразена позиция за това какво ще се случи след евентуален Брекзит. Мисля, че все пак, тече известно планиране, най-малко в рамките на подготовката на нашето председателство на Съвета на ЕС би трябвало да има такъв процес.

Яйджиев прогнозира оставане на Великобритания в ЕС „с много малка преднина“, защото:

За пръв път виждам такъв консенсус сред икономистите – че Брекзитът би бил лошо икономическо решение. Елементът, който ще повлияе в крайна сметка, предполагам, ще е по-скоро страхът от несигурността.

Евентуален Брекзит обаче ще окаже ефекти върху самия ЕС, прогнозира той:

Великобритания играе много специфична роля в баланса на силите вътре в ЕС, най-вече като страна извън еврозоната, която има изключително мощна икономика, и ако всъщност Великобритания излезе от ЕС, това ще доведе до едни процеси, вероятно, на интеграция вътре в еврозоната, които могат да оставят България малко в периферията на тези интеграционни процеси. Не е ясно от там нататък какви ще са политическите последствия за нас.

Дори ако Брекзитът бъде отхвърлен, това ще промени динамиката в ЕС, защото ще покаже, че дори за хората в страната с най-привилегировано членство в ЕС подкрепата за оставането в него е в рамките няколко процента повече отколкото скептицизмът, отчете Яйджиев, според когото това ще засили тенденциите в Италия, където евроскептицизмът се засилва.

Донякъде е парадоксално, че точно евроскептичните партии имат реторика, която е на ниво на ЕС, въпреки че е антиевропейска.

Интервюто на Борислава Борисова с Ивайло Яйджиев можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

Протест на жители на село Атия заради рисков пътен участък

Жителите на село Атия затвориха в 8 часа тази сутрин пътя Бургас-Созопол с искане да се вземат адекватни мерки за рисковия участък при селото им. Протестът е провокиран от смъртта на 16-годишно момче, което почина в понеделник, след като беше блъснато на пешеходна пътека на главния път, докато отивало на училище. Акцията е организирана в социалната..

обновено на 21.11.17 в 15:58

Честваме Въведение Богородично - Деня на християнското семейство

Православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, честван и като Ден на християнското семейство. На този ден децата се запознават с Христовото учение. Когато Дева Мария навършва 3 години, нейните родители я завели в Йерусалим, за да я въведат в храма Господен, където я оставили, за да се обучава и подготвя за своето..

обновено на 21.11.17 в 14:39

БЧК набира средства за лечението на пострадалите при катастрофата край село Микре

Българският червен кръст (БЧК) открива банкова сметка, по която всеки може да дари средства за лечението и възстановяването на незрящите хора, пострадали в катастрофата преди дни край село Микре. Това съобщиха от организацията. Банковата сметка е публикувана на интернет страницата на БЧК , Министерството на здравеопазването и на Община Перник...

обновено на 21.11.17 в 14:13

Евробарометър: Българите са на първо място по полови стереотипи в ЕС

Българите са на първо място по полови стереотипи в Европейския съюз, сочат данни на Евробарометър от юни тази година.  Над 80% от българите са убедени, че основната роля на жената е грижата за дома и семейството, а на мъжа - изкарването на прехраната. Също така хората у нас смятат, че жените вземат решения на базата на емоциите си, а за мъжете е..

публикувано на 21.11.17 в 14:11

Русия потвърди за повишено радиационно замърсяване в европейската ѝ част, отчетено в края на септември

Русия потвърди за повишено радиационно замърсяване в европейската й част, отчетено в края на септември. В атмосферата в Южен Урал както и в България, Полша и Украйна е имало повишени нива на изотопи на радиоактивен рутений.  От федералната служба по хидрометеорология увериха, че концентрацията е била значително под пределните стойности и е нямало..

публикувано на 21.11.17 в 14:02

Къщата за настаняване на бездомни хора в Добрич вече е отворена за нуждаещите се

Къщата за настаняване на бездомни хора в Добрич вече е отворена за нуждаещите се. Тя се стопанисва от община Добрич, с подкрепата на Българския червен кръст. Къщата за временно настаняване на бездомни хора през студените месеци в град Добрич вече е оборудвана с нови мебели, благодарение на Областната дирекция на Българския червен кръст, заяви..

обновено на 21.11.17 в 13:57

Рибари готвят символичен протест заради отнемане на разрешителни

Само за една седмица Агенцията по рибарство и аквакултури издаде 200 заповеди за отнемане на разрешителните за стопански риболов. 2 000 са корабите по Черноморието, които имат лиценз за риболов, от тях 1 700 са малките лодки. Срещу действията на контролните органи рибари от Приморско, Китен и Царево подготвят символичен протест, който ще се..

публикувано на 21.11.17 в 13:43