И. Яйджиев: Брекзит може да доведе до процеси на интеграция в еврозоната, които могат да оставят България в периферията

Ивайло Яйджиев в Оксфорд
Снимка: личен архив

Много българи не се интересуват от британския референдум, вероятно защото директните последствия в деня след референдума ще са сравнително ограничени за нас.

Може би темата, която доминира в ежедневния живот, е темата за свободата на движение и малко вероятно е да има някакви ограничения за тези около 65 000 българи, които в момента са студенти и работят на Албиона. Вероятно ще има ограничения за в бъдеще, но докато тези ограничения се изяснят и докато всъщност се изясни какви ще са бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, този въпрос остава сравнително отворен. Също така икономическите последствия за България няма да са драматични. И Великобритания е важен икономически партньор, но не е сред най-важните. Мисля, че някъде на 10-о или 12-о място по износ за България.


Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Ивайло Яйджиев от Института за европейски изследвания и докторант в Оксфорд. Главното опасение на Яйджиев е, че евентуален Брекзит може да отключи възход на евроскептицизма в страните от ЕС.

При евентуално излизане на Великобритания от ЕС ще започне дълъг процес на предоговаряне, в който България трябва да търси естествени съюзници за защита на правото на движение

В този контекст България трябва да намери съюзници, нашите съюзници биха били страните от Централна и Източна Европа, но ще е добре да имаме предвид и други теми, най-вече именно баланса между страните от еврозоната и страните извън еврозоната. В момента нямаме ясно изразена позиция за това какво ще се случи след евентуален Брекзит. Мисля, че все пак, тече известно планиране, най-малко в рамките на подготовката на нашето председателство на Съвета на ЕС би трябвало да има такъв процес.

Яйджиев прогнозира оставане на Великобритания в ЕС „с много малка преднина“, защото:

За пръв път виждам такъв консенсус сред икономистите – че Брекзитът би бил лошо икономическо решение. Елементът, който ще повлияе в крайна сметка, предполагам, ще е по-скоро страхът от несигурността.

Евентуален Брекзит обаче ще окаже ефекти върху самия ЕС, прогнозира той:

Великобритания играе много специфична роля в баланса на силите вътре в ЕС, най-вече като страна извън еврозоната, която има изключително мощна икономика, и ако всъщност Великобритания излезе от ЕС, това ще доведе до едни процеси, вероятно, на интеграция вътре в еврозоната, които могат да оставят България малко в периферията на тези интеграционни процеси. Не е ясно от там нататък какви ще са политическите последствия за нас.

Дори ако Брекзитът бъде отхвърлен, това ще промени динамиката в ЕС, защото ще покаже, че дори за хората в страната с най-привилегировано членство в ЕС подкрепата за оставането в него е в рамките няколко процента повече отколкото скептицизмът, отчете Яйджиев, според когото това ще засили тенденциите в Италия, където евроскептицизмът се засилва.

Донякъде е парадоксално, че точно евроскептичните партии имат реторика, която е на ниво на ЕС, въпреки че е антиевропейска.

Интервюто на Борислава Борисова с Ивайло Яйджиев можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията
Антонио Таяни

Таяни за Левски: Българските герои са и наши герои!

Председателите на Европейския и на българския парламент Антонио Таяни и Цвета Караянчева, дипломати, граждани и деца поднесоха цветя пред барелефа на Васил Левски в българското консулство в Брюксел. В словото си председателят на Народното събрание подчерта, че Апостолът на свободата е „българското възкресение“. „ Той събуди българите да станат и да..

публикувано на 19.02.18 в 21:41

Внушително факелно шествие освети Ловеч в памет на Левски

Хиляди българи от цялата страна се включиха в традиционното факелно шествие в Ловеч, с което приключиха проявите у нас по повод 145-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.  Шествието тръгна от катедралата „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на Ловеч, премина по калдъръмените улички на стария квартал „Вароша“ - мястото, където Левски..

публикувано на 19.02.18 в 21:27

Русенци: Не е нормално ние да стигаме София не по среден доход, а по фини прахови частици

Пореден протест заради замърсяването на въздуха в Русе събра трийсетина граждани на площада пред сградата на общината. Хората настояват за постоянен контрол на предприятията, които замърсяват въздуха, и за ограничаване на тяхното производство. Тази вечер в студеното и дъждовно време те настояха общинската администрация и контролните органи да обърнат..

публикувано на 19.02.18 в 20:33

Близо 2,5 милиона лева дарени чрез „Българската Коледа“

2 милиона 472 хиляди лева е събрало 15-ото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа" под патронажа на президента, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Над 3000 индивидуални дарители и 420 компании и организации са направили дарения в рамките на кампанията 2017-2018 година на обща стойност 1 милион и 917 хиляди лeвa.  Освен това..

публикувано на 19.02.18 в 20:16

Надзиратели и служители от Съдебна охрана протестираха в 4 областни града

Протестите на надзиратели и служители от Съдебната охрана продължиха днес в 4 областни града - Велико Търново, Пазарджик, Добрич и Стара Загора. Около 50 надзиратели от затвора и служители от съдебна охрана се събраха на протест пред сградата на Съдебната палата в Стара Загора. Исканията на двата синдиката в страната са подкрепени от работещите..

публикувано на 19.02.18 в 19:13

Румен Радев: В републиката на Апостола Отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички

С възпоменателни прояви, панихиди и литийни шествия в цялата страна беше отбелязана 145-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. В столичния храм „Света София“ беше отслужена Архиерейска панихида, а пред паметника на Васил Левски в София се проведе  възпоменателната церемония по повод годишнината. Литийно шествие..

публикувано на 19.02.18 в 18:30

Андрей Марков: Изразходваме два пъти повече от публично определените пари за здраве

Д-р Неделчо Тотев от Сдружението на общинските болници и Андрей Марков от Българската болнична асоциация коментираха за слушателите на предаването„Нещо повече“ казуса, свързан с исканията управителят на Националната здравно-осигурителна каса от проф. Камен Плочев да напусне поста си. Събеседниците се обединиха около тезата, че моделът на..

публикувано на 19.02.18 в 18:29