Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясен Тодоров: До края на юли ще има решение от проверката по твърденията на Бойко Атанасов

Снимка: БГНЕС

Проверки срещу магистрати се водят, но по преписки, които са от преди 12 април. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" членът на ВСС и председател на Етичната комисия към Прокурорската колегия Ясен Тодоров. Той подчерта, че причината е отмененият текст от Закона за съдебната власт, който детайлизира и урежда действията на Инспектората към ВСС във връзка с проверките, а все още не е приет следващ, след разделянето на Съвета на две колегии.

Не съм забелязал драстично увеличаване в броя на преписките. Общо взето, те са около 1500 на година.

Двуцифрено число са случаите от "голямата" Етична комисия, които тази има да доразреши, акцентира Тодоров и прогнозира, че до края на юли ще има решение от проверката по твърденията на следователя Бойко Атанасов за прокурорска шпицкоманда, подчинена на главния прокурор:

Понеже твърденията на следователя Бойко Атанасов са много разнопосочни, изискват по-политематична проверка. Предполагам, че или в следващото заседание, или в по-следващото ще приключим тази проверка с решение. При всички случаи ще е преди съдебната ваканция.

На следващото заседание – на 28-и, ако не се лъжа, ще направим преценка, на база на всички събрани материали до момента, дали се налага да изслушваме някого допълнително. Има твърдения, които се проверяват и с документи.

Според Ясен Тодоров, има разминавания в твърденията на следователя Бойко Атанасов и записите от подслушванията в така наречената "афера "Яневагейт", засягащи работата на прокуратурата. 

Интервюто на Силвия Великова с Ясен Тодоров можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна