Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съндърланд е първият град, казал "да" на Брекзит

Това сочат първоначалните преброявания на гласовете, коментират агенциите

| обновено на 24.06.16 в 05:19
Снимка: БТА

От оповестени данни през нощта стана ясно, че превесът на вота за оставането на Великобритания в Европейския съюз вече е изгубен.

Над 1,4 милиона британци са дали гласа си за излизане на Великобритания от Европейския съюз, а за оставане - близо 1,3 милиона души.

Обратът в събитията настъпи, след като стана ясно, че в Нюкасъл са гласували на ръба, а в Съндърланд, който е считан за показателен за целия английски вот, има подкрепа за напускането на Съюза.

61% от гласоподавателите в референдума са казали "да" на Брекзит на фона на 39%, пожелали членството на страната в Съюза да продължи, сочат данните от местната избирателна комисия в Съндърланд.

Подобни са излезлите информации от преброяването на гласовете в Суиндън в югозападната част на Англия. Избирателите, явили се на референдума в най-големия шотландски град Глазгоу, са значително по-малко от средното в национален мащаб или едва 56,2% от регистрираните.


В Оксфорд привържениците на членството имат почти 49 500 гласа, а противниците - около 20 900 гласа; Лирърпул и Лондон също гласуват за оставане на Великобритания в ЕС, а в Гибралтар избирателната активност е била 83%, предаде Ройтерс. Това е едно от местата, където има сериозна подкрепа за оставането на страната в Съюза на фона на райони като Бирмингам, където евроскептичните настроения доминират. Там обаче резултати се очаква в следващите часове.


Предварителните данни от вота сочат, че 47% от британците са гласували за оставане в Съюза, а 53% за напускане, т.е за Брекзит, за който подкрепа са демонстрирали предимно в североизточната част на Англия.  Това все още не са всички преброени бюлетини, тъй като и в този момент продължава броенето.

В традиционно проевропейската Шотландия се очаква много висока избирателна активност или повече от 70%, което отново може да наклони везните към оставането на страната в пределите на Европейския съюз.

 Обратът веднага беше уловен и от валутните пазари, като паундът отново загуби от стойността си, въпреки че поскъпваше през целия ден на референдума.

За цяла Великобритания участието, уточнено към сутрешните часове, е 71,2%, като право на глас в този референдум са имали  46,5 милиона британци.

По данни на Би Би Си към 5 часа българско време лек превес имат желаещите страната  да остане пълноправен член на Европейския съюз, като според агенцията очакваните резултати от централните части на Лондон вероятно ще натежават в ущърб на Брекзит.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!