Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джордж Озбърн: Разполагаме с извънредни планове за справяне с негативите от Brexit

Джордж Озбърн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В специално изявление преди старта на днешната търговия в Лондон британският финансов министър Джордж Озбърн заяви, че Великобритания е готова да се справи с проблемите в резултат на гласуването за нейното излизане от Европейския съюз.

Великобритания е в силна позиция да издържи всяка една финансова буря, тъй като страната и британската банкова система са успели да решат редица проблеми през последните години и са в солидна позиция да се справят с надвисналите облаци, посочи той.

Озбърн подчерта, че се намира в редовен контакт с управителя на Английската централна банка Марк Карни, откакто бяха оповестени резултатите от проведения в четвъртък референдум и че властите в страната разполагат с добре обмислени планове за непредвидени ситуации, които могат да бъдат задействани, ако е необходимо.

Той също така отбеляза, че е в контакт и с неговите европейски колеги, с управителите на останалите водещи централни банки, с управляващ директор на Международния валутен фонд, с министър на финансите на САЩ, както и с ръководителите на големите британски финансови институции. 

Бяхме подготвени за неочакваното и сме добре оборудвани за всички възможни сценарии, посочи Озбърн.

Според него британският вот за напускане на ЕС вероятно ще доведе до по-нататъшна волатилност на финансовите пазари, но той подчерта, че икономиката на страната е достатъчно силна, за да се справи с предстоящите предизвикателства. Той отново отбеляза, че правителството въвежда сериозни планове за действие при извънредни ситуации, за да се справи с резултата от референдума.

Джордж Озбърн допълни, че до края на настоящата седмица той ще уточни дали ще се впусне в кампанията за нов лидер на Консервативната партия след оставката, която подаде досегашният премиер и лидер на управляващата партия Дейвид Камерън.

Финансовият министър също така отбеляза, че трябва да се изчака до избирането на новия британски премиер през есента, преди да се вземе ясно решение за активиране на Член 50 от Лисабонския договор, задействащ механизма за начало на преговори за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Според Озбърн е неизбежно, че британската икономика ще трябва да се приспособи към резултата от референдума (към Brexit), но изключи възможността за непосредствено обмисляне на извънреден бюджет.

Днешното изказване на британския финансов министър има за цел да успокои, поне отчасти, сериозното напрежение на финансовите пазари. Въпреки това европейските фондови пазари отварят под натиск макар и доста по-сдържан от петъчния срив на борсите.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с1,1%, но следвайки петъчен срив от близо 7%, немският фондов индекс DAX се понижава с 0,35%, а френският CAC40 - с 0,58%, след техен спад в края на миналата седмица съответно с 6,8% и с около 8%.

Британският фондов индекс FTSE100 се понижава с 0,8%, след като в края на миналата седмица загуби 3,2% от стойността си.

В същото време британската лира остава под натиск от продажби и днес се търгува около 1,3430 долара - недалеч от петъчното 31-годишно дъно около 1,3223 долара, докато еврото поскъпва с 1,6% към 0,8240 паунда, но засега задържа под петъчния двегодишен връх около 0,8310 нивото.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна