Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетът Иван Теофилов представя "Вкусът на живота, автоантология“ в навечерието на 85-годишнината си

Снимка: БГНЕС

Стихосбирката "Вкусът на живота, автоантология" излезе на пазара в навечерието на 85-ата годишнина на големия поет Иван Теофилов.

За предаването "Хоризонт до обед" авторът заяви, че е направил автобиографична антология, защото:

Няма по-добра биография за един пишещ човек от това, което е написал. Тя съдържа нишката на целия ми живот. Пренебрегнал съм доста важни за мен стихотворения, които остават в другите ми книги, но в тази композиция влязоха нещата, които са били във вървежа на творческия ми път и както са преминавали. В моите стихове винаги съм търсил темите на изкуството.

Младият поет Иван Ланджев заяви:

Говорейки за понятието "достойнство", големият проблем е, че това е нещо, което можеш единствено да загубиш – не е нещо, което можеш да спечелиш или да си върнеш. Всеки човек е роден с достойнство и единственото, което може да направи по-нататък в живота си, е да го запази или изгуби. Изпитанието е наистина да го запазиш. Във всяко време, не само в нашето. И в миналото е било така, и в бъдещето ще бъде. Аз лично намирам пътя към запазването на това достойнство през една здравословна дистанция от голяма част от абсурдите, които ни се случват. Иван Теофилов е успявал да запази тази естетическа дистанция от грозотата на времето!

Интервютата на Ирина Недева с Иван Теофилов и с Иван Ланджев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна