Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младата художничка Ивон Кючукова: Българинът цени реалистичното изкуство

БНР Новини

Тя е само на шестнайсет, а вече представя своята деветнайсета самостоятелна изложба, този път в Музикален център „Борис Христов”. Ивон Кючукова е ученичка в Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров”, София. Втората голяма любов на младата художничка е музиката. По традиция открива експозициите си със свои изпълнения съвместно с преподавателката й по пиано доц. Ани Тошкова.



Преди няколко години съм правила изложба в Музикалния център „Борис Христов“. „Картини в музика/Музика в картини“ е втората ми изложба, специално подготвена за там. Повечето творби, които включвам, са нарисувани в гимназията. Там ни поставят определени теми. Този път акцент са музикалните инструменти, предимно китарата. Обичам да ходя на концерти с класическа музика. Винаги, докато слушам и я изпълнявам, някакви идеи се появяват. За мен всяка картина е различно преживяване, независимо от какво е вдъхновена – музика, разговор или случка…

СнимкаМайката на Ивон е изкуствовед, баща й по образование е лекар, а по призвание поет. В тази артистична атмосфера музиката и рисуването отрано стават неизменна част от ежедневието й.„Имаше момент, в който трябваше да избирам между едното или другото, но аз още от малка поех по пътя на изобразителното изкуство. Пианото ми е по-скоро хоби“ – казва Ивон и добавя:

Започнах да рисувам на три години, а на четири направих първата си изложба. За избора си на гимназия не съм имала големи колебания. В пети-шести клас разбрах, че искам да се занимавам с изкуство професионално. Има един момент, както и при свиренето на даден инструмент – когато го правиш редовно по много часове и спреш за известно време, после веднага усещаш, че си дръпнал назад. Дори при смяната на различните техники – примерно когато известно време съм работила само с акрилни бои, после ми е трудно да премина отново на маслени.

Ивон обожава да рисува пейзажи. Често в картините си пресъздава магичната атмосфера на стария Несебър. „Много обичам морето. Всяко лято, когато имам възможност, бих рисувала там. В малките градчета на България има много какво да се изобрази. Колкото по-близо съм до природата, толкова повече се вдъхновявам” – разказва девойката, която въпреки крехката си възраст, вече има отличия от конкурси.

СнимкаСъзвездия в Несебър“ е единият от тях. Провежда се вече за пета година през август. Той е за музика, танци и други видове изкуства. В раздел изобразително изкуство има четири възрастови групи. Тази година също мисля да участвам за трети пореден път. При първото си явяване взех второ място, а през 2015 спечелих първа награда.

Обикновено при избора си на картина хората се ръководят от определен сюжет. Реалистичните платна най-лесно се възприемат, но когато е на ниво, абстрактното изкуство също намира своите ценители – споделя наблюденията си за вкусовете на българина младата художничка.

Изложбата на Ивон Кючуковаще остане отворена за посещениедо 30 юни.

Снимки: личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна