Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия детронира еврошампиона

Италия-Испания
Снимка: Sportal.bg

Футболистите на Италия победиха заслужено състава на Испания с 2:0 в предпоследния 1/8-финал на Европейското първенство във Франция. Мачът се изигра на стадион „Стад дьо Франс“ край Париж и донесе много емоции на зрителите. След две поредни титли еврошампионът бе детрониран, като головете за победителите отбелязаха Джорджо Киелини в 33-ата минута и Грациано Пеле в 90-ата. Но, двата гола изглежда бяха най-малкото, с което испанците се отърваха.

Антонио Конте логично заложи в атака на Едер и Грациано Пеле, а в защитата действаха „железните“ Андреа Бардзали, Леонардо Бонучи и Джорджо Киелини. Висенте дел Боске пак повтори любимата си единайсеторка – Давид Силва, Алваро Мората и Нолито играха в нападение, а Сеск Фабрегас, Серхио Бускетс и Андрес Иниеста отново бяха сред избранниците на селекционера на Испания.

Футболистите на Италия заиграха по-добре още от началните минути, като много лесно стигаха до наказателното поле на съперника, като че ли улеснени от мокрия терен, на който по-техничните испанци видимо изпитваха затруднения. Още във втората минута Флоренци излъга Жорди Алба, центрира, но Пеле не стреля добре с глава. Четири по-късно Едер бе оставен на границата на наказателното поле, можеше да стреля, но топката бе избита. В ответната акция Даниеле де Роси загуби кълбото пред наказателното си поле. За миг се създаде напрежение, което бързо утихна.

В осмата минута Давид де Хеа показа майсторство, избивайки в корнер след опасен удар с глава на Пеле. Централният нападател надскочи Бускетс на втора греда и насочи коварно в ниския ъгъл. В 11-ата Едер изпълни задна ножица, Де Хеа се намеси, а топката се отби от страничната съдия. В 28-ата иберийците направиха образцова атака на скорост, но Бонучи се намеси перфектно и спря нейния устрем. развиха атака на скорост - Бонучи спря пътя на топката след центриране на Алба. Дойде и 33-ата минута, когато Едер стреля силно от 20 метра от пряк свободен удар, Де Хеа спаси, но насочи топката напред към връхлитащите италианци. Киелини успя да чукне топката от два метра и да реализира за заслуженото 1:0. Атаките на „адзурите“ бяха много бързи, с по едно докосване и в тези минути защитата на Испания се задъхваше сериозно, но повече попадения през първото полувреме не паднаха.

Дел Боске реши да смени безидейния Нолито на полувремето, като пусна в игра още един централен нападател - Ариц Адурис. Баският стрелец застана на върха на атаката, а Мората по-често действаше вляво. В 46-ата минута Пике изби в корнер след остро центриране на Флоренци. В 49-ата Мората изпусна страхотно положение с глава. Нападателят извърши нарушение в атака, незабелязано от рефера. Номер 7 насочи точно в ръцете на Буфон. Две минути по-късно един от най-добрите в мача Киелини имаше решаваща намеса на голлинията, с която не позволи изравняването. След началните силни минути за испанците, дойдоха и поредните добри действия за тима на Италия. В 55-ата Едер надбяга Пике и сам срещу вратаря насочи в краката на Де Хеа. В 62-ата "адзурите" си изработиха нова страхотна възможност. Де Хеа не беше убедителен при остро центриране отляво. Не се намери кой да насочи топката в мрежата.

В 70-ата Адурис получи шанс за удар от 20 метра, мигновено стреля фалцово - почти на метър от гредата. В 81-ата Силва се освободи и центрира опасно, но Адурис беше приклещен от защитниците. Баският нападател беше сменен от Педро Родригес, след като в средата на полувремето падна лошо. В 85-ата резервата Инсиние излъга бранител и изстреля бомба от 23 метра, с която Де Хеа някакси се справи. В 90-ата всичко свърши – Грациано Пеле вкара топката за втори път в испанската врата от пет метра, като я засече след центриране от дясно и след рикошет.

Така господството на Испания на Стария континент приключи след триумфите през 2008 и 2012 година. Италианците продължават, но в ¼-финалите отново ще имат тежко препятствие – тима на Германия.


ИТАЛИЯ: Буфон; Бардзали, Бонучи, Киелини; Флоренци (84 - Дармиан), Пароло, Де Роси (54 - Мота), Джакерини, Де Шилио; Пеле, Едер  (82 - Инсиние)
ИСПАНИЯ: Де Хеа; Хуанфран, Пике, Рамос, Алба; Фабрегас, Бускетс, Иниеста; Силва, Мората (70 - Васкес), Нолито (46 - Адурис (81 - Педро).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени