Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия, Франция и Италия ще настояват за нов импулс за Европейския съюз

Снимка: БТА

Германия се е споразумяла с лидерите на Италия и Франция, че няма разговори за бъдещите отношения с Великобритания, докато тя официално не уведоми Евросъюза за плановете си да напусне общността. Това обяви на пресконференция с френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци германският канцлер Ангела Меркел.

Искам да кажа, че член 50 от Лисабонския договор, трябва да бъде активиран и преди това не могат да се предприемат следващи стъпки. Това означава, че няма неформални разговори за напускането на Лондон,
подчерта Меркел.

По думите на германския канцлер, трите страни  ще настояват за
нов импулс за Европейския съюз, като според Меркел областите, на които трябва да се наблегне, са отбраната, растежа и заетостта и конкурентноспособността.

От своя страна Франсоа Оланд повтори, че Лондон не трябва да губи време да започне процеса за излизане от общността,като се аргументира с това, че да се продължи напред бързо е от полза за всички. 

СнимкаСъщевременно в Камарата на общините в Лондон, британският премиер
Дейвид Камерън заяви, че вотът на сънародниците му, които са избрали да напуснат Евросъюза, трябва да бъде уважаван, независимо от предстоящите трудности. Камерън подчерта, че решението за задействане на член 50 от Лисабонския договор принадлежи единствено на Обединеното кралство.

Влиятелна група депутати консерватори призоваха днес новият лидер на партията да бъде избран до 2 септември, вместо през октомври, за да може по-скоро да смени на премиерския пост Камерън.

Лидерът на лейбъристката опозиция
Джереми Корбин се зарече да не подава оставка от ръководството на партията, въпреки че 20 членове на кабинета му в сянка подадоха оставка само за денонощие. Бунтовниците настояват за избор на ново ръководство, защото според тях Корбин водил вяла кампания за оставане в Евросъюза и отблъснал лейбъристки избиратели към лагера на поддръжниците на Брекзит.

Британският паунд днес удари 31-годишно дъно на котировката си спрямо щатския долар, въпреки изявление на финансовия министър
Джордж Озбърн, който се опита да успокои пазарите. Паундът спадна до 1.3151 след като в петък регистрира най-големия си еднодневен срив от 3 десетилетия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени