Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Миглена Тянкова: Ахмед Чатаев е освободен заради статута му на бежанец

Името на България се появи в разследването на атентата на истанбулското летище "Ататюрк". Чеченецът Ахмед Чатаев, сочен като един от организаторите на терористичното нападение, е бил задържан у нас при опит да премине в Турция.

През 2003 година Чатаев отива в Австрия, където получава статут на политически бежанец. През 2008-а е обявен за международно издирване. През годините е арестуван последователно в Швеция, Украйна, Грузия и България за различни провинения, но всеки път е освобождаван под натиска на правозащитници.

При задържането му у нас през 2011 година Русия иска екстрадицияна му, но Пловдивският апелативен съд отказва именно заради статута на Чатаев на политически бежанец. Отново има протести на правозащитници с плакати, че той е политически бежанец. Преди това обаче Хасковският съд разрешава Ахмед Чатаев да бъде екстрадиран.

Точно преди 5 години е гледано производството по екстрадиция на Чатаев, припомни в предаването „Преди всички“ съдия Миглена Тянкова, председател на Окръжния съд в Хасково: 

Искането от съдебните власти на Руската федерация за екстрадиция са с цел реализиране на наказателно преследване, като той е обвинен за съдействие за терористична дейност и организиране на незаконна въоръжена групировка и участието му в него. Обвинението касае период от 1999 година до октомври 2007 година, която деятелност на Чатаев е осъществена на територията на Чечения и Австрия. 

Тогава съдът приема, че той има предоставено убежище от Федералната служба за убежището в Австрия, както и че има статут на бежанец. Той обаче не може да се възползва от него, тъй като има данни, че е обвинен за извършване на тежко престъпление, преди да подаде молбата за убежище. 

Пловдивският окръжен съд отменя решението на Окръжния съд в Хасково и позволява екстрадицията на Чатаев. Мотивите се, че статутът му на бежанец има екстериториално действие по отношение на всички държави, които са се присъединили към Конвенцията за статута на бежанците. Република България също е ратифицирала тази конвенция и се приема с мотивите, че е налице абсолютна забрана да бъде предавано лице, което е със статут на бежанец, до границата на територията на страната, където са застрашени неговият живот и свободата му, обясни съдия Миглена Тянкова.

Апелативна прокуратура – Пловдив също взема това становище – Чатаев да бъде освободен и да не се допуска екстрадиция, на основания на член 33 от Конвенцията за статута на бежанците.

Съдия Тянкова каза още, че Чатаев е бил задържан през 2009 година, пак по искане на Русия, този път във Виена. За същите престъпления се иска екстрадиране, но съдът отхвърля като недопустимо искането на Върховната прокуратура на Руската федерация, тъй като той е извършил подсъдни престъпления на територията на Австрия.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени