Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Д. Кателиева: Стандартът в спешната помощ трябва да се спазва

Снимка: БГНЕС
Националната асоциация на работещите в спешната помощ подкрепя решението на здравното министерство, с което всички центрове за спешна помощ трябва да попълват данните за хоспитализация на пациентите.
Правилата трябва да се спазват и болният да бъде транспортиран до най-близкото лечебно заведение, каза в "Преди всички" д-р   Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ по повод случаи, в които не се спазва установеният през януари стандарт по спешна медицина. 

Стандартът, който е приет през януари, гарантира, че хоспитализацията ще става в най-близката болница. Изключения може да има само, ако в най-близката болница няма свободни легла и не тя разполага със съответния специалист. Болните трябва да разберат, че това не се извършва по тяхно желание и ние не сме таксита. В истинските спешни състояния най-важно е времето. Трябва да мислим също за онези, които чакат да бъдат обслужени, подчерта д-р Кателиева.

Трябва стриктно да се спазват правилата. Министерството трябва да засили контрола върху това. Попълва се фиш за обслужен болен. Не може в 21-ви век да импровизираме в спешната медицина, смята д-р Кателиева.

Още по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени