Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябват спешни мерки за вдигане ликвидността на енергетиката ни

Brexit и българската енергетика – откровено и професионално, или как българските енергийни експерти казват дали има отражение върху финансовото състояние на дружествата в сектор "Енергетика".

Какви са новите предизвикателства пред инвестициите в българската енергетика – коментира проф. Атанас Тасев, енергиен експерт. Проф. Тасев заяви, че либерализацията на пазара на електричество трябва да става стъпка по стъпка, за да се минимизират рисковете, защото те не са малки.

Всички ние сме свидетели, че само за няколко месеца в световен, европейски и национален мащаб се случиха повече събития, отколкото за предходните 10 години, и понеже Brexit е реалност, знаете, че ние основно получаваме финансов ресурс от Лондон, подчерта Атанас Тасев.

По думите му освен понижен рейтинг на Великобритания, е понижен и рейтингът на ЕС, което автоматично означава поскъпване на привлечения ресурс.

Но ние имаме значителен ресурс, за да може да превентираме това, което се случи на европейските финансови пазари
, смята Тасев. Той посочи още:

Независимо от много сериозните изменения в закона и в регулаторната рамка все още в него съществуват дефицитите, така че някой е силно заинтересуван да поддържа един кредитен рейтинг и чрез БЕХ на получава кредитен ресурс. Освен това площадката "Белене" също може да се окаже ликвидна и да се предложи на международен инвеститор. Както виждате, са нужни спешни мерки, за да може да се вдигне ликвидността електроенергийната система, за да могат да се решат един проблеми, за които все още не говорим. Ние не говорим за това, че в електроенергийната критична инфраструктура трябва да се направят съществени инвестиции, в т.ч. София, Пловдив, големите градове. Тази инфраструктура не е сменяна от години и твърде често започва да аварира. Очаква се около 500 млн. лева да се привлекат инвестиции, които може би ще променят и ценовата рамка. Трябва да инвестираме в подмяна на кабели, подстанции, трафопостове, защото ние се радваме, общо взето, на добро електроснабдяване, но вече няколко пъти имаше сериозни аварии в системата, които са сериозни предвестници, при една тежка зима примерно може да изпаднем в много неприятна ситуация, което означава, че тази мрежа постепенно трябва да бъде подменяна.

Освен това трябва да се има предвид и друго, че в НЕК има един дефицит от милиард и половина, което е резултат от дебалансираното ценообразуване, т.е. НЕК е закупил скъпата енергия от преференциалните енергийни източници, а я продава на регулирани цени, които не покриват този дефицит.

Този дефицит също с течение на годините трябва да бъде покрит, така че, както виждате, енергийната система се нуждае от спешна ликвидност и трябва да се предприемат определени мерки.

Трябва да си оправим мрежите, защото, казвал съм го няколко пъти и сега пак ще го повторя, че ние може да нямаме електроцентрали, ние по някакъв начин ще си купим, макар и на по-висока цена, но в момента, когато мрежите аварират и са технически негодни, за да доставят до крайния потребител, ние тогава сме обречени. Така че това е първата и много важна и сериозна  инвестиция.

Не откривам топлата вода, като казвам, че всички тези пари трябва да дойдат от нас, т.е. ние трябва солидарно да платим чрез цената на електроенергията, макар че в момента се търсят варианти, много активно се работи също за създаване на специален фонд за критичната инфраструктура, за да може част от тези средства да имат характер на финансиране, т.е. да бъдат грантови и да не окажат влияние върху повишаване на цената при крайния потребител, така че наистина в момента в електроенергийния сектор текат много бързи, много динамични процеси, за които не всичко се говори, но както виждате, ние от извън правителствения, експертния сектор преоткриваме малко завесата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени