Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Попов: Държавата не контролира популярните каси

За да се предотвратят случаи като тези с популярните каси в Дупница и Сливен, законодателството трябва ефективно да се синхронизира с европейското в посока влогово-кредитна дейност на кредитните кооперации, които имат взаимоспомагателни каси (ВСК). Тези структури работят в селски райони и малки населени места и финансират малкия и средния бизнес. Това обясни в предаването "Преди всички" Иван Попов, изпълнителен директор на Българската асоциация на кредитните кооперации и на организациите за микрокредитиране. По думите му, причината за липса на регламент за влогово-кредитната дейност е политическа, защото навсякъде в развитите страни тези структури предоставят ресурс на малкия и средния бизнес.

Кооперациите с ВСК не са финансови пирамиди, увери Попов и се позова на Закона за кооперациите, който определя какви са източниците на средства и как се разпределят вноските на членовете. Това са структури от затворен тип, които по регламент не могат публично да привличат средства и би трябвало подобни случаи да са привлекли вниманието на съответните органи, категоричен бе Попов. Той допълни, че въпреки че повечето хора гледат на парите в тези каси като влог, всъщност това е заем, който те предоставят на касата, а повечето случаи парите се инвестират или се предоставят като заеми на други членове на кооперацията.

Касите, които станаха медийно известни покрай загубата на пари на вложители в тях, не са членове на Съюза и са частни случаи. При единия от тях всички средства са инвестирани в един обект, докато в нашите кооперации по 150 кредита минимум се въртят и се предоставят, каза още Попов.

Запитан защо лихвите в известните като "популярни каси" кооперации са многократно по-високи от банковите, той отбеляза, че в оглавявания от него съюз например има 10 подобни кооперации с ВСК към тях, а лихвите се одобряват от Общото събрание на всяка от тях:

Учудвам се как може такива големи суми да се внесат като заеми. Хората, предоставили такива средства, явно са знаели, че това финансиране отива някъде. Шансът да си върнат парите е в ръцете на разследващите.

Популярните каси не подлежат на държавен контрол, обобщи Иван Попов и изтъкна, че кооперациите, в които могат да бъдат създадени взаимоспомагателните каси, подлежат на регистрация в БНБ. По закон контролен съвет за вътрешен контрол в самата кооперация извършва контрола на първо ниво, а за кооперациите, регистрирани към БНБ, подобни проверки може да извършва и съюзът, в който членуват. 

Цялото интервю на Марта Младенова с Иван Попов чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени