Започва фестивал "Музите" в Созопол

ХI Международен младежки фестивал-конкурс на изкуствата „Музите”-Созопол 2016 ще се проведе в Созопол, съобщават от пресцентъра на Общината. Той се организира от Община Созопол и Сдружение „Музите” с партньорството на Читалище „Отец Паисий” – Созопол. Събитието ще се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.

Първата сесия е от 5 до 10 юли, а втората - от 10 до 15 юли. На 5 юли от 07.00 до 14 часа ще се посрещнат участниците. От 14.00 - 16.00 ч. в читалище „Отец Паисий“, конферентна зала, ще бъде регистрацията на участниците и организационна и техническа среща. От 16.00 до 18.00 ч. в Летен театър „Аполония” ще бъде репетицията за откриване на фестивала и репетиция - раздел "Танцово изкуство'' - народни и класически танци. От 16.00 до 19.00 ч. в летен театър „Аполония”- Алея ще е представянето на посолствата на държавите участници.

От 19.30 до 20.00 ч. участниците ще дефилират по маршрут: СОУ ,,Св. Св. Кирил и Методий", ул. "Одеса", ул. "Ропотамо", площад „Черно море”, ул. "Републиканска", летен театър „Аполония”. От 20.00 до 20.30 ч. в летен театър „Аполония” ще е церемонията по откриване на XI Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите“ 2016.

От 20.30 до 22.30 ч. в летен театър „Аполония” ще започне конкурсът в раздел "Танцово изкуство'' – народни и класически танци.

Още от категорията
Снежина Петрова и Цветана Манева

НБУ ще реализира пиесата на победителя в конкурса за млади драматурзи на тема "Тайните"

Продължава тематичният конкурс на НБУ за пиеси на млади драматурзи, сподели за предаването „Хоризонт до обед“ Снежина Петрова. Обявената тема е „Тайните “ Има лаборатория за спечелилите на етап селекция около петима автори, от които ще се излъчи един победител.  Предвидена е парична награда и ангажимент за реализация на постановката...

публикувано на 25.06.18 в 14:40

Маргарита Младенова: Очаква ни изключително силен „Малък сезон” в „Сфумато”

В разгара на лятото, когато повечето театри спускат завеса, Театралната работилница „Сфумато“ отново ще бъде домакин на така наречения „Малък сезон“. Тазгодишното му издание започва на 25 юни и ще продължи до 5 юли с многобройни представления, изложби, концерти, дискусии, прожекции, ателиета и четения, за да даде възможност за изява на най-младите творци..

публикувано на 25.06.18 в 14:05

Излезе първият превод на книгата на Луи Айер, написана преди 105 години

Книгата „Про България“ на швейцареца Луи Айер - изключително важна фигура във и за българската история, ще бъде представена във вторник, 26-и юни, в сградата на Федерацията на независимите технически съюзи на ул. „Г. С. Раковски“ 108 в София. Книгата е написана в далечната 1913 година, но това е първият ѝ превод на български език, сподели за..

публикувано на 25.06.18 в 14:00
Част от корицата на книгата

Основи на хайку

Владислав Христов за книгата: „Какво ни е нужно да напишем едно добро хайку? Със сигурност са ни необходими талант и познания за спецификата на този поетичен жанр, имащ милиони почитатели от цял свят. И ако първото условие е дар свише, то второто всеки любознателен читател може да овладее. „Основи на хайку” ни дава точно това – познания за хайку, които са..

публикувано на 25.06.18 в 13:15
Крайбрежието на Капри е приказно и живописно.

Няма такова нещо като лошо време за пътешествие

Легендата мълви, че ако изкачите 62-те стъпала до катедралата Свети Андрей в Амалфи хванати за ръка с любимия човек, непременно ще се разделите. Казвам ви го, за да сте подготвени ако попаднете на приказното италианско крайбрежие, където всяка гледка е достойна за десктоп на компютъра ви. Между другото, цялото градче Амалфи е под егидата на ЮНЕСКО. А..

публикувано на 25.06.18 в 11:55
Христина Лазарова и Анета Тодорова

Концерт на класическа музика в музей "Земята и хората"

Тази вечер от 19.00 часа в музея „Земята и хората“ ще се проведе концерт на класическа музика наречен „Слънчев ден“. Входът е свободен, а събитието има предистория – продължение е на инициатива, посветена само на нощта.  Анета Тодорова, която е един от участниците в събитието сподели за предаването „Преди всички“. „Тази година темата е..

публикувано на 25.06.18 в 11:40

Мария Илиева: Винаги съм знаела, че ще стана художник

Не помня момент, в който да съм искала да ставам друго освен художник. Мисля, че от най-ранна детска възраст съм знаела, че това е моето призвание – така започва разговорът ни с Мария Илиева, изтънчена и деликатна млада жена, чиито картини завладяват с невероятна детайлност и реалистичност на изображението. Тя е многолик творец: изпод четката..

публикувано на 25.06.18 в 10:52