Гласуваме за "Хижа на годината 2016" до 2 октомври

Снимка: личен архив на Ема Гатева

Завърши първият етап на конкурса "Хижа на годината 2016". Инициатива те е организирана от планинарския портал planinar.org и списанието за екстремни спортове, свободно време и алтернативен начин на живот 360°". За втора поредна година конкурсът си поставя за цел да допринесе за популяризиране на планинарството като начин за отдих и прекарване на свободното време.

Радослав Зарков уточни в интервю за "Преди всички", че десет хижи са финалисти в конкурса и гласуването продължава до 2 октомври. Хората имат време да придобият лични впечатления и да дадат оценка за десетте хижи, подчерта Зарков. Критериите са гледки, близки забележителности, условия за настаняване, цени. Победителят ще бъде обявен между 15 и 17 ноември и ще бъде награден на церемония в НДК.

Имаме подслони, които са за различни категории туристи. Някои предпочитат хотелите с по-добри условия, но имаме и туристи, които искат да се качат високо в планираната. За тях също имаме места за отдих. В планините срещам много млади хора, подчерта Зарков.

Той сподели, че любимата му хижа не е успяла да влезе в първите 10 и затова може да я сподели – хижа "Ком".

Още информация за конкурса можете да намерите в звуковия файл.
Още от категорията

П. Аврамова: Отнемането на лиценз да става при две, а не при три нарушения на фирмата

Промени в нормативните изисквания ще засилят контрола над фирмите за строителен надзор. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова съобщи, че с промени в наредба се обмисля отнемането на лиценза да става при две, а не както е сега при три нарушения на фирмата: “В посока ефективен надзор по време на целия..

публикувано на 23.10.18 в 15:51

Край Варна откриха най-стария цял потънал кораб в света

Най-старият в света цял потънал кораб беше открит на дъното на Черно море, югоизточно от Варна. Гръцкият търговски съд, датиращ от преди над 2400 години и дълъг 23 метра, е бил намерен от английско-българска експедиция, картографираща дъното на морето. Съдът вероятно се е запазил поради липсата на кислород на дълбочината от над 2 километра...

публикувано на 23.10.18 в 15:09

Доц. Сотир Марчев: Тази неделя ще спим 1 час повече, което намалява сърдечносъдовата смъртност

Тази неделя отново ще преместим стрелките на часовника и ще преминем към зимното часово време. Негативният ефект идва от промяната, от отнемането на съня, затова искаме да няма смяна на времето. Това заяви в предаването „12+3“ кардиологът доц. Сотир Марчев. Тази неделя ще спим 1 час повече, което намалява сърдечносъдовата смъртност,..

публикувано на 23.10.18 в 14:56

Десетте туристически топ дестинации за 2019

Експертите на Lonely Planet са съставили списък на туристическите дестинации, които се очаква да бъдат хит през 2019 година. 1.   Шри Ланка Популярни са морските курорти, а също така историческите забележителности Канди, Анурадхапура и многобройните будистки храмове. 2.   Германия Заради добрата храна,..

публикувано на 23.10.18 в 14:55

Майка на дете с увреждания: Всичко, което е регламентирано по закон, е за да те убие

Майка на дете с увреждания от Русе трябваше да се яви точно на рождения ден на дъщеря си в социалната служба, за да й се прекрати трудовия договор като помощник-възпитател на детето. Цвети днес има рожден ден и става на 16. Според законите в страната тя вече не е дете, а лице, на което комисия трябва да определи нивото на трайно намалената..

публикувано на 23.10.18 в 14:38

Всяка година около 3 800 души се диагностицират с рак на белия дроб в България

Около 3 800 българи всяка година се диагностицират с рак на белия дроб, сочат данните на Националния раков регистър. Заболяването е на първо място по смъртност от онкологичните болести при мъжете и на пето място при жените, каза доктор Борислав Димитров - управител на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания в..

публикувано на 23.10.18 в 14:30
Конференция за разработване на регионална стратегия за превенция и борба със сексуалното насилие.

Илияна Йотова откри конференция за разработване на стратегия за превенция срещу сексуалното насилие

Вицепрезидентът Илиана Йотова откри в Бургас конференция за разработване на регионална стратегия за превенция и борба със сексуалното насилие. Йотова изтъкна, че всяка трета жена в България е жертва на насилие, а голяма част от пострадалите не търсят помощ от полицията. 62 милиона са жените, жертви на посегателство и сексуално насилие в ЕС,..

публикувано на 23.10.18 в 13:43