Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тойота" спря два от асансьорите в централата си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-големият производител на автомобили в света "Тойота" спря два от осемте асансьора в централното управление на компанията в Токио като мярка за ограничаване на разходите, съобщи Би Би Си. Ръководството на концерна е взело решение и за промяна в настройките на климатичните системи на фона на притесненията от отслабването на глобалната икономика и отражението на силната йена върху печалбите. Не се посочва какъв ще е очакваният ефект от мерките: 
Основната цел на спирането на асансьорите е да бъде привлечено вниманието на служителите към ангажираността на "Тойота" с идеята за повишаване на конкурентоспособността чрез сдържано поведение и намаляване на загубите. 

През три поредни години компанията отчете рекордни приходи, след като японското правителство въведе програма за поддържане на ниска йена. Това доведе до тласък в износа на автомобили. След британския референдум за излизане от Европейския съюз обаче, котировките на йената се повишиха рязко и в момента са на едни от най-високите нива за последните две години, като курсът е над 100 йени за долар. Това е и основната причина за негативна прогноза за приходите на японския автомобилен гигант. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени