Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: В ООН все още няма съгласие за реформи

Снимка: andrey-kovatchev.eu

След първите сондажи в по-тесния и по-разширен състав на Съвета за сигурност на ООН по кандидатурите за нов генерален секретар ще се види колко кандидати остават, каква е подкрепата за тях по страни и кои отпадат. На по-късен етап при последващи гласувания през есента ще се види дали страните с право на вето подкрепят съответния кандидат. Това обясни в предаването „Преди всички“ евродепутатът Андрей Ковачев, чийто доклад с препоръки на Европейския парламент до Европейския Съвет за Седемдесет и първата сесия на Общото събрание на ООН бе одобрен от ЕП с голямо мнозинство.

Докладът акцентира върху по-голямата прозрачност в процеса на избор и върху географското равновесие – Източна Европа да бъде представена като регион, който досега не е излъчвал свой представител за тази позиция, отбеляза Ковачев, според когото в ООН все още няма съгласие за реформите, които са блокирани повече от десетилетия.

Системата на вето в Съвета за сигурност, установена след Втората световна война, не отговаря на сегашните реалности, на интересите на сегашните регионални и глобални играчи като Индия и Бразилия, след обединението на Германия също имаше претенции за място в СС на ООН, посочи Ковачев.

СС на ООН започва днес първия от множеството кръгове неофициални гласувания за следващ генерален секретар на световната организация.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени