Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луиза Славкова: Ердоган ще става все повече Путин, Турция ще става все по-труден партньор за ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Луиза Славкова, политолог и експерт по Черноморския регион, каза в „Хоризонт до обед“, че според нея случилото се в Турция категорично е било опит за преврат:

Не съм склонна да се доверя на тезите, че Ердоган е бил този, който е инсценирал цялата тази ситуация.

Въпросът за 1 милион долара, който всички си поставяме, е до каква степен Ердоган е предвидим и надежден. За ЕС Турция ще става все по-труден партньор:

Основната теза за това ЕС да бъде заобиколен от държави, които са приятелски настроени и са колкото се може по-демократични, е именно това, че демокрациите са предвидими, т.е. има едни правила, към които те се придържат и това ги прави предвидими и надеждни партньори. Така че, колкото по-недемократична става Турция, толкова по-непредвидима ще става тя и възбуждането и използването на такива ситуации, като този опит за военен преврат, е много притеснителен. Защото с цялата тази чистка, която започва Ердоган, в рамките на 24 часа да успее да прибере 3 хиляди съдии и прокурори, е много притеснително. Според мен Турция ще става все по-труден партньор.

Славкова коментира още, че за нас е по-добре Турция да остане по-близка с ЕС и НАТО, вместо с Русия:

Както каза един анализатор обаче, от опит да направят от Ердоган Морси (Мохамад Морси, президент на Египет от 30 юни 2012 до 3 юли 2013, бел.ред.), сега от Ердоган ще става все повече Путин.

Още по темата можете да чуете от интервюто в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени