Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София на „180 градуса“ – фестивалът обещава да преобрази града или поне възприятията на публиката

Александър Хаджиев
Снимка: a-hadjiev.com
Да провокира в българската публика интерес към експерименталното и новото в изкуството, но и да се вдъхнови от ритъма на нашата столица – това са само някои от целите и вероятностите на „180 градуса“ – фестивалът за съвременно изкуство, който започва в София утре 23 юли и ще продължи до следващия петък 29 юли.

Участие в третото издание на феста ще вземат както български артисти, така и повече от 20 чуждестранни гости, сред които Стефан Голдман, Кристофър Джеймс Чаплин, Дитмар Визнер и други. Списъкът с участниците е дълъг. Прави впечатление, че преобладават музикантите и композиторите. Тук са и някои изпълнители от известния немски ансамбъл за съвременна музика Ensemble Modern и италианската хореографка Сара Бицока.
Очакванията са за много експериментална музика, съвременен танц и визуални изкуства и на трите места, на които ще се случва фестивалът „180 градуса“: Гьоте Институт, Фабрика 126 (Старата мелница на София) и фоайето на Старата телефонна палата. Фестивалът включва осем основни артистични предизвикателства и доста съпътстващи събития. Входът за всички събития е „по желание“ – организаторите дават възможност на публиката сама да реши как да допринесе за развитието на фестивала и артистите.
Александър Хаджиев, артистичният директор на фестивала „180 градуса“, е фаготист, експериментален музикант, композитор на електронна музика и продуцент на смели музикални събития като фестивалът „180 градуса“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени