Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилно селище край Созопол предлага частен плаж, чийто достъп за външни лица е ограничен

Снимка: БГНЕС

Ваканционно селище в местността "Буджака" край Созопол предлага на своите клиенти частен плаж. Достъпът до него обаче се оказва ограничен за желаещите, въпреки че плажовете са изключителна държавна собственост.

Плажът е илюстриран и на страницата на вилното селище, но дефиницията "собствен" изключва възможността да бъде посетен от външни лица, въпреки че по закон плажовете са изключителна държавна собственост. Достъпът до вилното селище става само през бариера и контролен пункт. При опит на екип на БНР да влезе в селището като случайни туристи, охранителите ги спират с репликата:

Плажът, тука нямаме плаж. Това е жилищен комплекс от затворен тип.

Малкото местни жители, които са в района, казват, че има плаж, но е частен. Той трудно може да бъде видян, тъй като е скрит от скалите. Единствената гледка към него е от близо километър и не може да се прецени дали наистина се ползва. Виждат се само забодените в пясъка чадъри. Нямаме плаж, категорична е и управителката на комплекса Веселина Маринова:

Направено е брегоукрепване, покрит е теренът с пясък, за да бъде по-красиво, по-естетично, в никакъв случай не можем да говорим за плаж.

По нейните думи, достъп на никого не е отказван, всеки човек може да се разходи в комплекса, но трябва да стане с придружител, предвид това, че се минава през частен терен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени