Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравната реформа във фазата на пръстовия идентификатор

Пръстов идентификатор
Снимка: БГНЕС

Пръстовият идентификатор улеснява работата на медиците, коментира в интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" д-р Славчо Близнаков, директор на Окръжна болница "Света Анна" в София. Лечебното заведение е сред петте болнични заведения, въвели пробно тази седмица пръстовия код :

Аз се изненадах, че чак такава остра полемика, се състоя за този идентификатор, защото практически това е същата методика на Здравната каса, но на едно малко по-високо технологично ниво, което улеснява и пациентите, и медицинските служители. Пръстовият идентификатор просто заменя личната карта, нищо повече. Разположен е на няколко места в болницата – на централна болнична регистратура, спешно отделение, големите отделения. Всичко става много по-бързо и много по-лесно. Не е необходимо пациентът да носи личната си карта, така че не виждам какъв е проблемът.

Близнаков допълни:

Пръстовият идентификатор е една база данни и електронно досие. В момента се дава възможност да се установи дали пациентът е здравноосигурен, дали е лекуван в съответната болница. 


От БЛС обаче са категорични, че разходите за въвеждане на пръстовия идентификатор са излишни. Председателят на организацията д-р Венцислав Грозев аргументира позицията:

След като личните карти вършеха същата работа, след като те даваха сравнително добър отчет за прием и за изписване от болниците, не знам за какво беше необходимо да се въвежда нещо ново. Няколко милиона ще отидат от здравноосигурителните плащания. Тъй като системата ни е доста голяма, защо да не хвърлим няколко милиона за този пръстов идентификатор?

Грозев допълни:

Ние в никакъв случай не сме против технологичния процес, но технологичният прогрес се състои в електронното досие и в електронната здравна карта. Единственото, което извършва пръстовият отпечатък, е това, което правеше личната карта.

Цялото интервю с д-р Славчо Близнаков и д-р Венцислав Грозев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени