Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова отрече, че ще се кандидатира за президент

| обновено на 25.07.16 в 14:36
Снимка: БГНЕС
Омбудсманът Мая Манолова отрече да се кандидатира за президент на този етап.

Факт е, че постъпват предложения от граждански организации, от граждани, от младежки клубове, от пенсионерски, от партии, но в момента, както виждате, имам съвсем други ангажименти
, заяви тя.

Изобщо в момента това не е тема, с която се занимавам, така че помолих просто да не го правят. В момента не се занимавам с това.

Мая Манолова беше домакин на обществена дискусия, посветена на ефектите от либерализацията на пазара на електроенергията върху уязвимите потребители, в която участваха представители на властта, потребителските организации и на ЕРП-тата. Участниците се обединиха около до създаването на постоянно действащ съвет за енергийна бедност. Те приеха и меморандум с мерки в подкрепа на енергийно бедните, който ще бъде окончателно подписан в началото на септември.

За разширяване на социалната тарифа, предложена от Министерството на енергетиката и на обхвата на подпомаганите потребители призова общественият  защитник Мая Манолова:

Не е сериозно подкрепата на уязвимите клиенти да се изразява в по 7.60 на домакинства или по 3.20 на човек.  Затова едно от предложенията бе ваучерната система за уязвимите клиенти, обясни тя -  заплащане на част от сметките за ток, а и също за подмяна на ниско ефективните  електроуреди, защото факт е, че най-бедните на практика използват най неефективните уреди.

Манолова призова и за създаването на електронен калкулатор, където потребителите да могат да сравняват цените на различните доставчици. Заместник-министърът на енергетиката Николай Николов, по принцип, не отхвърли направените предложения, но попита:

Все пак, откъде ще дойдат парите за това нещо? Неефективни сме, изцяло, по отношение на жилищата.

Така друга от мерките разписва, жилищните сгради с над 30% уязвими клиенти да бъдат санирани с предимство, а за цената на тока след либерализацията на пазара Николов коментира.

Ако влезнат цените на борсата, което е всъщност е свободния пазар, по-скоро там цените падат, отколкото да се качват.




Повече по двете теми можете да научите от репортажа на Наталия Ганчовска, излъчен в предаването "12+3".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени