Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Гяурова: Съсловните организации на магистратите не са профсъюзи, които се борят с ВСС

Снимка: Капитал

Съсловните организации на магистратите са неправителствени организации и съществуват като такива в обществена полза и при тях няма нищо потайно, скрито или подмолно, каквато роля им се приписва. Това не са профсъюзи, които се борят с политиката на Висшия съдебен съвет, а представят мнението на магистратите по важни въпроси. Тези пояснения направи в предаването "Преди всички" Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи, по повод предстоящото обсъждане в парламента на спорен текст от Закона за съдебната власт, според който съдиите, прокурорите и следователите трябва да декларират пред ВСС в кои съсловни организации членуват.

Гяурова определи текста като изключително репресивен и заяви, че ако се приеме, той ще ни доближи до ситуацията в Турция, където има откровени гонения на магистрати, общественици и журналисти. Текстът е изключително притеснителен и засяга едно от основните конституционни права – това на свободно сдружаване, изтъкна още Биляна Гяурова, като изрази надежда днешните дебати в пленарна зала да не доведат до израждане и потъпкване на основен демократичен принцип, какъвто е правото на сдружаване.

В навечерието на извънредното заседание на парламента  двете съсловни организации – на съдиите и на прокурорите – апелираха текстът да не бъдат приеман.

Първоначалният текст на Министерството на правосъдието предвиждаше нещо съвсем друго – магистратите да посочват дали членуват в тайни общества и нерегламентирани организации, припомни Биляна Гяурова. Тя даде пример с изявления на бившия правосъден министър Антон Станков, че в конструкцията на българската съдебна власт са заложени едни от основните масонски принципи, а самият текст на вносителя предизвика насмешки и иронични коментари по време на обсъждане в правната комисия :

Щом един бивш правосъден министър си позволява открито да заяви без никакви негативни отношения към масонството, неговите принципи и идеали и това се възприема като нещо приемливо, значи нещо сериозно е сбъркано и трябва да се замислим.

В развитите демократични общества подобен вид показване на твоите допълнителни занимания, без те да нарушават твоята независимост и без да бъдат укорими, е норма и стандарт, които са възприети като нещо нормално специално за магистратите, защото се смята че те са хора, които трябва да дават пример за обществото.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Биляна Гяурова чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!