Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 8 хиляди жени са включени в новата кампания за предпазване от рак на гърдата

| обновено на 26.07.16 в 15:48
Снимка: БГНЕС
Близо 8 хиляди жени са включени в новата кампания за предпазване от рак на млечната жлеза. Тя е организирана за втора поредна година от Столичната община.

3800 жени годишно у нас се диагностицират с рак на млечната жлеза. За около 1200 от тях шанс за тях няма, посочва Веселин Милев, председател на здравната комисия в Столичният общински съвет.

При средна заболеваемост една на хиляда жени – у нас се констатират четири на хиляда жени. Ранното откриване на заболяването рязко намалява смъртността и средствата, вложени в терапията, са многократно по-малко в сравнение с по-напредналите стадии.

1500 пациентки годишно се оперират в Националната онкологична болница, посочва изпълнителният ѝ директор доктор Валентин Ангелов.

Много от операциите – и за злокачествени, и за доброкачествените, се направиха при нас, които бяха открити от другите колеги от другите болници. Гарантирам високо качество на услугата, която предлага нашата болница, и сме отворени да консултираме всички случаи, които се обърнат към нас, освен тези, които ще влязат в програмата.

Директорът на Дирекция "Здравеопазване" към Столичната община д-р Моника Чеуз коментира:Моника Чеуз

Апелирам към всички дами да се обърнат и да се възползват от тази програма, защото скринингът и превенцията е един начин за ранно откриване на това тежко злокачествено заболяване, което предразполага лесно лечение по-нататък и добър възстановителен процес. Тъй като през 2015 г. целевата група е била учителският персонал, тази година разширихме диапазона и включихме непедагогическия персонал в училищата и детските градини, персоналът от самостоятелните детски ясли, комплексите за детско хранене, общинските културни институти, социалните домове. Нарочно не сме визирали възрастовия диапазон, тъй като сме говорили със специалисти, работещи в областта на онкологията и се установи, че жени на млада възраст и на по-голяма възраст, също заболяват от рак на млечната жлеза, затова тази година няма възрастово разграничаване на персонала.

Заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов заяви: Дончо Барбалов

Обхватът на програмата е разширен. Тази година ще бъдат обхванати 7658 жени, които са с около 2000 повече от миналата година. Надяваме се тази година резултатите от превенцията да покажат наистина полза от тази програма. Предвидените средства за това са в размер на 140 000 лв. от бюджета на Столична община.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Евелина Стоянова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна