Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветослав Цачев: Българите са в порочен кръг на бедност

Снимка: БГНЕС

Храните и другите стоки от първа необходимост ще поскъпват през следващите шест месеца, прогнозира пред "Хоризонт" икономистът Цветослав Цачев. Според него българската икономика може да отбележи ръст от максимум 2-3 % при благоприятен развой в Европа, което е много над средноевропейското равнище. Доходите обаче ще останат много ниски, допълни Цачев:

Защото секторът на услугите, който на практика представлява половината икономика, е в много по-ниско ниво на заплащане, отколкото е средното. България е една от страните в Европейския съюз, която има най-силен растеж. Но по отношение на реалните доходи ние много изоставаме. Един порочен кръг на бедността.

Цветослав Цачев прогнозира, че банковият сектор в еврозоната ще преживее мини криза, но тя няма да се отрази върху българските банки. Причината е, че те се финансират основно от български източници, което ги прави защитени от сътресения в Европа:

Това е разликата ни с 2008 година, когато българските банки разчитаха много на чужд ресурс. Когато той изчезна, когато стана скъп, това доведе до пренасяне на кризата в България по отношение на кредитирането. Сега сме защитени в много голяма степен.


Британският референдум за излизане от ЕС вероятно ще се отрази негативно на всички икономики, с които България търгува, смята експертът: 

Кризата, която се очертава, ще се пренесе – ще има по-малко потребление в Европа. Насилието, което наблюдаваме, ще се отрази и върху потребителското доверие, и върху инвестициите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна