Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 6 август: Империя

На днешната дата си отива една Империя и това е нашата Дума на деня. През 1806 г., след победата при Аустерлиц и създаването на Рейнския съюз на германските държави под опеката на Наполеон, император Франц II абдикира и разпуска Свещената римска империя. Разбира се под името Франц I главата на хабсбургската династия си запазва новосъздадената – през 1804 г., титла император на Австрия, както и съпровождащите я апостолически крал на Унгария, крал на Бохемия, на Далмация, на Хърватия, на Славония, на Галисия, на Лодомерия и на Илирия, крал на Йерусалим, а също ерцхерцог на Австрия, велик херцог на Тоскана и на Краков, херцог на Лотарингия, на Залцбург, на Щирия, на Каринтия, на Карниола и на Буковина, велик принц на Трансилвания и… последният да затвори вратата. Дали жена му му е викала Франци?
Реалният повод за темата ни обаче е, че 70-80 % от изкуството, културата и науката на Запада от 962 година са се случили именно или в земите на Свещената римска империя, или в тези на духовния й понякога съюзник, понякога враг – Светата католическа църква.
За бумът на литературните издания в началото на 90-те и за единственото оцеляло от тях разговаряме с главния редактор на „Ах, Мария“ Румен Баросов – поет, издател и продуцент.
В „Бележки върху календара“ говорим за две ключови за развитието на съвременната цивилизация събития: ядрената бомбардировка над Хирошима през 1945 година и пускането на първия уебсайт, демонстриращ идеята на Тим Бърнърс-Лий за World Wide Web – „Мрежата“, информационната система от взаимно свързани хипертекстови документи, която превръща интернет в това, което е, и го прави масово достъпен.
Звучат Мерилин Менсън, „Дъ Кюър“, Брамс и „Голдфрап“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна