Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа седмица на детския приказен маратон

| обновено на 01.08.16 в 17:39 БНР Новини
6
Илюстрация на Габриела Йорданова, детайл

Ваканционната програма през август започва в понеделник в 8.00 часа с вълшебно-музикалната история на кльошавичкия граф Комер, който тежал колкото 3 средни тикви и колекционирал чадъри в самотното си графство, където дъждът определено не е рядкост, и затова дори заглавието на историята „Цветето Армонда и дъждовното графство“ ни напомня за този факт. Какво е това цвете Армонда и как едно цвете с такова звучно име е в състояние да променя предвидимото и скучно течение на живота е въпрос на понеделнишката работа на автора Петър Ванчев, който живее в Хасково и пише стихове за песни, пиеси и радиопиеси, освен че отглежда пчели. „Цветето Армонда и дъждовното графство“ спечели Голямата награда на Конкурса за детска радиопиеса на БНР през 2011 г., затова му отреждаме място № 1 в Програмата за деца през август, която ще включва общо 25 заглавия на приказки.
Втората приказка е на един от познатите в цял свят немски разказвачи на приказки - Ернст Теодор Амадеус Хофман, известен с инициалите си Е.Т.А. Хофман, който освен автор на приказки е бил художник, карикатурист, композитор, диригент, музикален критик и юрист. Последното му е осигурявало прехраната през 19-ия век, през който е минал неговият работен и творчески живот, и така е успявал да върши и останалите 6 неща, изброени по-горе. Приказката се казва „Царската годеница“ и в нея участват Борис Луканов, Николай Бинев, Десислава Спасова, Николай Урумов, Елза Лалева и други актьори, които са работили пред микрофона във Второ студио точно преди 20 години, през 1996.
Третата приказка за сряда е Как компотените чинийки тръгнаха на пътешествие, една приказка от Словакия и авторът й, както и останалите досега споменати автори, освен с писането на хубави приказки, се е занимавал с още неща. Този точно е математик, физик и философ. Казва се Петер Беро и цялата си математическа изобретателност и позитивно-весела философия е употребил в зашеметяващите превратности на приказката.
Четвъртата седмична приказка е най-старата от всички. Като радиоприказка се е появила през 1967, значи вече 49 години шества в ефира. Казва се Приключенията на Лиско по море и точно тези морски приключения на Лиско са една малка част от цялата поредицата Приключенията на Лиско, която продължава в няколко книжки. Авторът е Борис Априлов, литературен псевдоним на Атанас Джавков, един от много малкото български писатели, написали прекрасни, изпреварили времето си и неостаряващи произведения за деца. Актьорите Цонка Митева, Никола Анастасов, Славка Рачева, Хари Тороманов и композиторът Димитър Вълчев са работили върху тази приказка пред вече споменатите 49 години във Второ студио на БНР, където се прави радиотеатър.
Петата, финална приказка на първата августовска седмица приказки е Пук, приказен мюзикъл от Валери Петров с музиката на Андрей Дреников. Участват актьорите Ицко Финци, Сашка Братанова, Йосиф Сърчаджиев, Илка Зафирова, Мая Бабурска, Нели Топалова, Мария Статулова, Явор Спасов, Игор Марковски, Мариана Димитрова, Тодор Димитров, Искра Радева, Любомир Митрополитски. Пук разказва една необикновена история, необикновена по всички параграфи – герои, място на действието, случки и перипетии – и го прави необикновено. С топлота и нежност, с остроумие и неуморен бяг на въображението и силна пречистваща енергия, която само шедьоврите на приказното разказваческо изкуство постигат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени