Eмисия новини
от 16.00 часа

Слави Ангелов: Масонът не може да бъде магистрат

Според Емил Спахийски, зависимостите могат да се изразяват по начини извън тайните общества

Слави Ангелов
Снимка: bnt.bg
Като форма на фойерверки около Закона за съдебната власт определи журналистът и политически наблюдател на вестник „Труд“ Емил Спахийски дискусията около текстове в закона, които изискват от магистратите да декларират членството си в общества като масонските ложи.

Ако обществото е тайно, то няма ни най-малка цел да става публично достояние. Идеята е добра, що се касае до магистратите и техните тайни зависимости, но тези зависимости не се изразяват само в членство в някоя организация като „Ротари клуб“ например, каза Спахийски, според когото една декларация дали някой е масон, или не няма много да промени нещата, защото на същия принцип влияние може да се разменя в кръга на една ловна дружинка или голф клуб. Журналистът даде пример с известните в близкото минало кръгове като „Орион“, „Олимп“ и „Агнешките главички“, които не са имали нищо общо с тайни общества, но са правели тайни неща против държавата. 

Повечето от магистратите, които вършат мръсни дела са зависими от много по-сериозни неща, отколкото от общества с исторически профил, заяви още Емил Спахийски, според когото се придава прекалено много мистика на масонството като тайна организация от времето на Йерусалимското кралство,Емил Спахийскикогато са криели всичко, свързано с Христос и това дава много плодове за една друга професия – тази на сценаристите. Журналистът предположи, че текстът за масонството може да е адресиран до конкретни хора в съдебната система.


Преливането от Държавна сигурност към тайните общества не е тайна за никого. Има много хора, които нямат хигиената за позицията и работните места, които заемат. Ако са масони, магистратите не могат да бъдат магистрати, не и в нашата среда в България. Това е позицията на дългогодишния криминален журналист и настоящ главен редактор на „168 часа“ Слави Ангелов:

Много от тези хора работят в правосъдната система – има съдии, прокурори, хора, които работят във Висшия съдебен съвет и като се има предвид политическата и моралната хигиена в България няма никакво съмнение, че тези зависимости са много силни и влияят върху конкретни властови решения.

Ангелов даде пример с бившия президент на „Мултигруп“ Илия Павлов, масон от най-висока степен, чието житие не съответства на принципите на масонството. Журналистът описа Павлов като човек, свързван с големи афери за крадени коли, по време на югоембаргото, източване на държавни предприятия и задкулисна приватизация, който не се е отличавал с особена благотворителност.

Масонството в България се разбира по много различен начин, смята Слави Ангелов:

За много българи да бъдат масони е поза, начин да се почувстват по-значими. Но това движение не е толкова безобидно, аз познавам масони, които са ми разказвали как се възползват от възможностите, които им дава значката на сакото.  

Двете мнения по темата чуйте от звуковия файл.

Още от