Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от България и Русия ще търсят решение на казуса АЕЦ "Белене"

| обновено на 29.07.16 в 17:39
Снимка: Министерство на енергетиката

Експертите да започнат работа в кратки срокове за намирането на решение по казуса с АЕЦ "Белене". Това беше договорено в Москва от българския министър на енергетиката Теменужка Петкова и руската корпорация "Росатом".

Българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта "Белене" след решението на Международния арбитражен съд в Женева. Очаква се експертите да започнат работа, за да се стигне до изгодно и за двете страни решение в максимално кратки срокове.

Двете страни в разговорите бяха категорични, че отличното сътрудничество между АЕЦ "Козлодуй" и руската "Росатом" ще продължи.

Министър Петкова подчерта, че благодарение на доброто съвместно сътрудничество процесът по удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на българската атомна централа ще завърши успешно.

Всички дейности в АЕЦ "Козлодуй" се изпълняват по график, каза тя. Така и през следващите години България ще може да задоволява 32 процента от своите нужди от електроенергия от атомната централа.

В същото време пред БНР руският министър на енергетиката Александър Новак коментира, че няма да се среща днес с министър Петкова.

Нямам запланирана среща с министър Петкова, защото по-скоро тя има разговори с "Росатом", подчерта той.

На уточняващ въпрос на медията за това какви решения могат да бъдат предприети, той не пожела да отговори, казвайки, че не е готов в този момент да говори по този въпрос.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна