Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН и Франция разкритикуваха плана на Русия за Алепо

Снимка: БГНЕС

Русия внимателно ще проучи и ще има предвид предложенията на специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура за подобрения в хуманитарната операция в Алепо. Това заяви руският постоянен представител в ООН Алексей Бородавкин. Идеята на Москва и сирийското правителство е да бъде създаден безопасен коридор, чрез който около 300 хиляди цивилни да напуснат Алепо.

По-рано днес де Мистура заяви, че хуманитарният план на Русия трябва да бъде подобрен. Според него Москва трябва обмисли дали да предостави отговорността за евакуирането на цивилни на ООН, защото хуманитарните експерти на организацията знаят какво да правят и имат необходимия опит.

Междувременно Париж определи руския план като ненадежден. Френското външно министерство обяви, че гражданите на Алепо би трябвало да могат да останат в домовете си и да имат достъп до хуманитарна помощ съгласно международните правила. "В този контекст идеята за хуманитарни коридори, която се състои в това жителите на Алепо да напуснат града, не предлага надежден отговор на ситуацията", посочи ведомството.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени