Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Росатом" очаква от НЕК да заплати на "Атомстройекспорт" компенсацията, присъдена в Женева

АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

По време на разговорите в Москва двете делегации обсъдиха по-нататъшните стъпки по решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева, според което българската Национална електрическа компания трябва да заплати на руския "Атомстройекспорт" компенсация заради спирането на проекта АЕЦ "Белене" в размер на 620 милиона евро. Освен това до пълното погасяване на цялата сума на щетата всеки ден се начислява неустойка в размер на 167 хиляди евро.

Първият заместник-генерален директор на държавната корпорация "Росатом" Кирил Комаров и министърът на енергетиката ни Теменужка Петкова обсъдиха и актуалните въпроси, свързани с двустранното сътрудничество и в частност с изпълнението на проекта за удължаване на сроковете на експлоатация на 5-и и 6-и блок на българската АЕЦ "Козлодуй", както и с изпълнението на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева относно проекта АЕЦ "Белене".

Страните  отбелязаха, че са напълно удовлетворени от хода на изпълнението на проекта за удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с участието на руската компания "Русатом Сървис". На срещата бе подчертано, че руската страна изпълнява всичките си договорни задължения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени