Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: САЩ да имат предвид, че народът на Крим избра Русия

Доналд Тръмп
Снимка: БТА
Кандидатът за президент от Републиканската партия Доналд Тръмп намекна, че ако спечели изборите през ноември Съединените щати могат да приемат руското анексиране на Крим, ако това доведе до по-добри двустранни отношения и до по-ефективно сътрудничество в борбата с "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

В интервю за програмата "Тази седмица" на телевизия Ей Би Си Тръмп каза, че след като народът на Крим е избрал да бъде част от Русия, Съединените щати трябва да го имат предвид. Позицията му рязко контрастира с тази на администрацията на президента Барак Обама, която наложи икономически санкции на Русия заради анексирането на Крим преди две години.

Междувременно кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън каза, че руските разузнавателни служби са проникнали в компютрите на партийния национален комитет и обвини Тръмп, че демонстрира подкрепа за Путин.


Съединените щати не са обвинили официално Русия, че стои зад хакерските атаки срещу Демократическата партия. Експерти по киберсигурност и американски официални лица обаче изразиха мнение, че Русия е организирала публикуването на вътрешна кореспонденция между членове на партията, за да повлияе на изхода от президентските избори в САЩ на 8 ноември.

На въпрос дали вярва, че Путин иска Тръмп да влезе в Белия дом, Клинтън отговори, че няма да прави такива заключения и добави:

Но мисля, че излагането на фактите повдига сериозни въпроси за руската намеса в нашите избори, в нашата демокрация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени