Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"В БДЖ назначават още футболисти", пише Дума на първа страница. Заплатите, които футболистите, водещи се на щат в холдинга, получават, са по 1 500 лева, а един машинист получава 600, съобщи левият депутат Георги Свиленски. БСП настоява за оставка на изпълнителния директор на БДЖ Владимир Владимиров, който плаща на 18 футболисти, а в същото време закрива жп линии под предлог, че не са финансово изгодни.

"Образователната реформа започна с един учебник", пише, с ирония, вестник Земя. От вчера е в сила новият Закон за образованието, според който основното образование ще се придобива след седми, а не след осми клас, както беше досега. В програмите по история, география и биология за шести и седми клас цари хаос, пише още вестникът.  Монитор съобщава, че изискваните от новия закон нови имена на училищата ще струват повече от 16 хиляди лева за нови печати, отделно ще се дават пари за нови табели и лого, ако учебното заведение държи на престижа си.

"Държавните производители на енергия влошиха резултатите си", пише Капитал дейли. Отчетите за първото полугодие показват намаляване на приходите и трупане на загуби, само АЕЦ Козлодуй реализира минимална печалба.

"Месечните винетки изчезнаха в разгара на отпускарския сезон", информира вестник Сега. Шофьорите са принудени да купуват седмични винетни стикери по 15 лева, вместо да вземат месечните, които са 30 лева. От пътната агенция смятат, че проблемът е в  търговците, защото не са подали своевременно заявка.

"Хотелиери плачат за български туристи по морето", пише Труд. Българите предпочели Гърция за морска почивка, по нашето Черноморие идват поляци, чехи и германци, не особено заможни. Наши туристи се оплакват, че порция пържена цаца в Поморие струва 6 лева, пише още вестникът.

"Банките с рекордна печалба и стабилни на стрес теста" е водещото заглавие на 24 часа. БНБ ще обяви официално резултатите на 13 август.

В интервю за вестник Сега, финансистът Григор Сарийски заявява, че нашите банки буквално са заринати с пари. Става дума за лични спестявания, вложени в банките като депозити. Според финансиста този факт не означава, че българинът е забогатял.

Политологът Първан Симеонов коментира, в интервю за 24 часа, че смутните времена работят в полза както за президент на властта, така и за коалиция ГЕРБ-БСП. "Неслучайно се говори за кандидати с военна биография", добавя той.

Всички вестници пишат за оставката на генерал Румен Радев, командира на Военно-въздушните сили. Според Труд, генералът се оттегля в пенсия, защото не иска чужди самолети да охраняват въздушното ни пространство. Изданието припомня, че Радев подаде оставка за пръв път през октомври миналата година, но, след разговор с премиера, я оттегли. Стандарт определя оставката като изненадваща и прогнозира, че именно той ще е единният ляв кандидат за президент. В интервю за "Стандарт", председателят на столичната организация на социалистите Калоян Паргов не отрича, че генерал Радев е един от многото номинирани. Паргов обаче подчертава, че най-рейтинговят кандидат-президент на БСП е Корнелия Нинова.

За две денонощия, половин София ще остане без топла вода заради ремонт на газопреносната мрежа, информира Монитор. "Топлофикация" ще използва тези дни, за да направи ремонт в засегнатите топлоизточници. Става дума за 13 и 14 август.

"Свирепа магнитна буря ни удря днес", предупреждава Телеграф.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени