Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джани Родари - в няколко съботи

БНР Новини
Илюстрация Роберто Иноченти

„Хитрият Пинокио“ е първата от приказките на Джани Родари (на снимката вляво), които ще чуете в радиотеатралните съботни утрини през август. Както повечето от творенията на тандема Георги Михалков (режисьор, актьор, звуков дизайнер) и Иван Драголов (композитор, звукорежисьор, звуков дизайнер) и това, посветено на Пинокио, пращи от свежест, изобретателност, остроумие и игра със звука.   
СнимкаДжани Родари става учител в местното селско училище в северна Италия още в крехката 17-годишна възраст и дали пък този факт не му е помогнал да се научи да говори свободно и да казва куп важни неща, а така също и да споделя още по-голям куп съкровени наблюдения върху хората изобщо, без да размаха назидателно пръст. С мекота и намигване.
Джани Родари е един от носителите на наградата за детска литература „Андерсен“, наричана „малката Нобелова награда“, която му помага да спечели световна известност като най-добрият модерен писател за деца на италиански език. Десетилетилетието преди 1970-а, когато получава тази награда, той прекарва в непрекъсната работа с деца в рамките на различни детски проекти. Една от главните тема в творчеството му за деца е борбата на бедните и онеправданите срещу богатите и могъщите. Съдбоносната за приказките му идея е за значението на приятелството пред лицето на опасността.
Алгара Михалкова, най-маловръстната актриса в целия творчески екип и за първи път пред микрофона на Второ студио на БНР, Емил Емилов, Стефан Къшев, Ива Караманчева, Ема Емилова и Георги Михалков в събота, в приказката на Джани Родари.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени