Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът "Старт на кариерата" не е предизвикателство за младите хора, смятат експерти

Снимка: БГНЕС


Интересът към програмата "Старт в кариерата" за три години е спаднал 10 пъти. На практика проектът е провален. До този извод стигнаха експерти на базата на данни от Министерството на труда и социалната политика.

Причините са много. Днешните млади хора много по-ясно знаят какво искат и могат да отстояват себе си, коментира в "12+3" Младен Владимиров от Центъра за кариерно консултиране.

Вече все повече млади хора започват да работят още преди завършване на средно образование. Трябва да насочим децата така, че да навлязат в различни сектори още докато учат. В този смисъл държавният сектор е длъжник. Там нещата са нереформирани. В частния сектор са доста по-гъвкави. Дори избирането на ментор е доста различно. Този ментор трябва да зададе темпото, пространството, всичко онова, което младият човек трябва да усвои. Това са млади хора, които не мислят за пенсия. Те търсят високите нива на възнаграждение, предизвикателствата. Те са динамични, могат да сменят постоянно работата си. Те не мислят за държавната администрация, смята Владимиров.

Първата вълна на "Старт на кариерата" е изградила лош имидж на проекта. Той е лошо планиран и лошо поставен. Не е предложил нито адекватно заплащане, нито схема за развитие, нито престижност на професията. На практика е отблъснал участниците.

Реформа, подмладяване, електронно правителство, достъпност, отворени глави - това са посоките, в които трябва да се работи, защото сега държавната работа не е предизвикателство за младите хора, подчерта експертът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна