Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер:

ЕК дава съгласие в газовия хъб "Балкан" да постъпва и природен газ от Русия

| обновено на 04.08.16 в 18:09
Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия дава съгласие в газовия хъб "Балкан" да постъпва и природен газ от Русия по планираните от Москва нови маршрути в региона. Това пише в писмо до премиера Бойко Борисов председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Единственото условие е да се спазват европейските правила за равен достъп на доставчиците до инфраструктурата. Това означава, че търговците трябва да имат гарантиран достъп до доставеното синьо гориво.  

Проектът за газовия хъб "Балкан" ще се обсъжда в детайли през септември във Варна, когато се очаква Брюксел да потвърди ангажимента си към проекта.

В отговор на запитване, изпратено от премиера Борисов, Юнкер уточнява още, че Европейската комисия няма нищо против и България да изгради нов ядрен реактор. Ако бъде взето такова решение от България, следва за това да бъде уведомена Комисията, както изисква споразумението. 

В писмото не се уточнява дали става дума за  7-ми блок на АЕЦ Козлодуй или за изграждане на нова АЕЦ на площадката в Белене.

Бойко Борисов реши да поиска от ЕК становище за енергийните ни проекти след решението на Арбитражния съд за АЕЦ Белене, който присъди НЕК да плати на руската страна поръчаното за централата оборудване.

По думите на Юнкер, Еврокомисията е готова да продължи да подкрепя България и в бъдеще, специално в енергетиката, чрез стимулиране на регионалното сътрудничество, по-нататъшна интеграция и активизиране на инвестиции, от които страната се нуждае, за да модернизира енергийната си система.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени