България е все по-популярна дестинация за оперни турове

Снимка: operasofia.bg
Изненадващо или не - България става все по-популярна дестинация за много тясно специализиран тип туризъм, какъвто са оперните турове, твърдят туроператори.

Министерството на туризма не разполага с данни за това какъв е броят на туристите, които пристигат у нас за фестивален туризъм. Към тази категория се причисляват оперните турове. Все още ограничен брой туроператори организират такива пътувания до България, но само по линия на една от фирмите за последната година у нас са дошли повече от 500 ценители на оперното изкуство, като увеличението им е 150%.

Има и нещо конкретно, с което спектаклите, които се правят у нас, се предпочитат от тази публика.

Високата стойност на музикалния продукт, който се представя на българските сцени, има принос към това оперното изкуство у нас да става все по-популярно сред ценителите в чужбина, казва Даниела Стоева, управител на туроператор, който организира пътувания, свързани с това сценично изкуство.

Ценителите на операта са капризна публика, посочва Стоева.

Интересното е, че открили веднъж българските сцени, гостите се връщат отново у нас, подчертава Стоева.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

print Отпечатай
Още от категорията

Забележителна творба на Ружевич на български

Тази поема е може би най-често и със сигурност най-всестранно коментираното произведение от късното творчество на Ружевич. Разглеждана е преди всичко като забележителен текст за Холокоста , пише в статията си за известната поема на големия полски поет, поместена в книгата „ножчето на професора“, полският литературовед д-р Марчин Яворски. Той пристигна в..

публикувано на 30.05.17 в 13:10
Мария Дянкова

Мария Дянкова прави мост между живописта и керамиката

Много е хубаво, когато толкова години си се занимавал с живопис, да започнеш да работиш с материал, да започнеш с двете си ръце да го изграждаш от всичките му страни. От платното да се прехвърлиш върху глината и да видиш какво ще направиш там . Това сподели в предаването "Хоризонт до обед" младата художничка Мария Дянкова , която откри в..

публикувано на 30.05.17 в 12:10
Охрид

Хайга - картини с душа, подредени в поетично-философско „Меню за пътуване“

Какво е хайга? Вид изкуство, което идва от Япония и съчетава поетичното умение на късия стих хайку с визуално изображение: картина или фотография. Има правила, по които се прави, за да се получи накрая „картина с душа“, както казват познавачите. По света те са много, а у нас хайгата постепенно си пробива път. Защо Диляна Георгиева избира точно това за..

публикувано на 30.05.17 в 11:20

12-годишно момиче откри първата си самостоятелна изложба в Разград

12-годишна художничка откри първата си самостоятелна изложба в Разград. Експозицията от 15 творби на Траяна Куманова е подредена в залите на кафе „Лира” в града, където ще остане около месец. Траяна е ученичка в шести клас в основното училище "Васил Левски" в Разград. Природа, цветя, най-много обичам цветя да рисувам и да снимам също, казва Траяна..

публикувано на 30.05.17 в 10:54
Димитрина Кюркчиева пред Стената на плача в Йерусалим.

„Догодина пак в Йерусалим”

Разговор за срещата на две култури – българската и израелската и репортажи от дните на Българската култура, които се проведоха от 8 до 12 май в израелския град Бат Ям ви предлагаме този път в предаването „Време и половина”. В навечерието на деня на светите братя Кирил и Методий, по традиция българските евреи в Израел почетоха нашата и култура и азбука...

публикувано на 30.05.17 в 10:05
Моделите на Киро Киров

"Сладолед и авиация" - притча за един мечтател, потънал в забвение

"Сладолед и авиация" - така е озаглавил своя независим проект художникът Кирил Кузманов . Чрез него за първи път, интересуващите се от авиация и развитието й през годините, имат възможност да разгледат почти 500-те модела на самолети, изработени от дърво в мащаб 1:100 от известния български парашутист, инструктор и пилот Киро Киров . Експозицията е..

публикувано на 29.05.17 в 16:50
Ивайло Христов

Ивайло Христов и формулата на успеха

За първи път в новата си история Народният театър „Иван Вазов“ отваря голямата сцена за абсолвенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Всички места в театралната зала са заети дни преди началото на „Януари“ от Йордан Радичков. Късметлиите са випускниците от класа на проф. д-р Ивайло Христов. Как се стига до идеята и какво следва за младите актьори след..

публикувано на 29.05.17 в 15:11