България е все по-популярна дестинация за оперни турове

Снимка: operasofia.bg
Изненадващо или не - България става все по-популярна дестинация за много тясно специализиран тип туризъм, какъвто са оперните турове, твърдят туроператори.

Министерството на туризма не разполага с данни за това какъв е броят на туристите, които пристигат у нас за фестивален туризъм. Към тази категория се причисляват оперните турове. Все още ограничен брой туроператори организират такива пътувания до България, но само по линия на една от фирмите за последната година у нас са дошли повече от 500 ценители на оперното изкуство, като увеличението им е 150%.

Има и нещо конкретно, с което спектаклите, които се правят у нас, се предпочитат от тази публика.

Високата стойност на музикалния продукт, който се представя на българските сцени, има принос към това оперното изкуство у нас да става все по-популярно сред ценителите в чужбина, казва Даниела Стоева, управител на туроператор, който организира пътувания, свързани с това сценично изкуство.

Ценителите на операта са капризна публика, посочва Стоева.

Интересното е, че открили веднъж българските сцени, гостите се връщат отново у нас, подчертава Стоева.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

print Отпечатай
Още от категорията
Дискът от Небра - бронзов диск на повече от 3600 години  със златни изображения на слънцето, луната, звезди е най-древното изображение на космоса, както са установили учените

Радиоенциклопедия „Небесна космогония”: Пътуване между световете

Според фолклорните представи, пространството най-общо е разделено на Долна, Средна и Горна земя, с разнообразни и необичайни обитатели: джуджета, великани, магьосници, лами, хали, самодиви, русалки, летящи килимчета, говорещи животни, притежатели на необичайни дарби, богове, ангели и, разбира се, хората. Уж всеки знае мястото, което му е отредено, но..

обновено на 23.02.17 в 18:07

Осмият континент

Преди броени дни в публикация в списание „Геологическо дружество на Америка“ се появи нов претендент за високото звание „континент“. При това – оказа се, че повече от 90% от него се намира доста ниско: под водите на Тихи океан. А и територията на „кандидата“ е твърде малка – само около 4,9 милиона квадратни километра. Разгоряха се спорове и причината..

публикувано на 23.02.17 в 17:20

Софийска премиера на филм за Свети Лука

Филмът „Светителят хирург“ разказва за живота на свети Лука, който е сред най-почитаните православни светци на ХХ век (архиепископ, изповедник и мъченик). Филмът е изключително атрактивен за вярващите православни християни, а и за хората, които се колебаят във вярата си. Той представя живота и делото на свети Лука Кримски и има за цел да даде..

публикувано на 23.02.17 в 16:25
Стефан Командарев, Павлина Желева, Стефан Китанов, Мира Сталева (отляво надясно) на пресконференцията за фестивала

Започва София филм фест

След броени дни за 21-ви път ще бъде открит Международният филмов фестивал „София филм фест“ . За тези години под ръководството на Стефан Китанов фестивалът извоюва висок престиж сред професионалистите и зрителите. Списание „Variety” го включва сред 50-те най-значими фестивали в Централна и Източна Европа. Както всяка година, така и тази, март ще бъде..

публикувано на 23.02.17 в 15:31

"Мини Арт Фест 7" - включете се в програмата до 17 март

Всички разновидности на изкуството водят към изразяване на всяка една личност и затова ние обединяваме и не разделяме дебютантите, от тези, които вече са се включвали . Това каза за Радио София организаторът на фестивала - фотографът Гео Калев . "Мини Арт Фест" е фестивал за цирково изкуство и мултижанрова платформа за съвременни изкуства и..

публикувано на 23.02.17 в 14:22

Премиера на "Съдебна грешка" в Театър 199

Премиера на "Съдебна грешка" в Театър 199, на 25 февруари от 19,30 часа. Участват Теодор Елмазов и Пламен Пеев . Режисьорът Валентин Ганев в интервю за предаването "12+3" заяви: Имах режисьорски опит в Театър 199 преди няколко години с "Кралицата майка". Сега Анна Монова и Андрей Филипов ни дадоха възможност да поставим този текст на..

публикувано на 23.02.17 в 13:49
Недялко Славов

Романът "Камбаната" на писателя Недялко Славов носи изключителен емоционален и социален заряд

Най-новият роман на пловдивския писател Недялко Славов - "Камбаната", носи изключителен емоционален и социален заряд. Книгата е доказателство, че Недялко е явление в българската литература. Книга, която те стъписва, отрезвява и събужда съпротивителните сили за съхраняване на българската идентичност и християнските ценности. Интервюто на Спас..

публикувано на 23.02.17 в 13:33