България е все по-популярна дестинация за оперни турове

Снимка: operasofia.bg
Изненадващо или не - България става все по-популярна дестинация за много тясно специализиран тип туризъм, какъвто са оперните турове, твърдят туроператори.

Министерството на туризма не разполага с данни за това какъв е броят на туристите, които пристигат у нас за фестивален туризъм. Към тази категория се причисляват оперните турове. Все още ограничен брой туроператори организират такива пътувания до България, но само по линия на една от фирмите за последната година у нас са дошли повече от 500 ценители на оперното изкуство, като увеличението им е 150%.

Има и нещо конкретно, с което спектаклите, които се правят у нас, се предпочитат от тази публика.

Високата стойност на музикалния продукт, който се представя на българските сцени, има принос към това оперното изкуство у нас да става все по-популярно сред ценителите в чужбина, казва Даниела Стоева, управител на туроператор, който организира пътувания, свързани с това сценично изкуство.

Ценителите на операта са капризна публика, посочва Стоева.

Интересното е, че открили веднъж българските сцени, гостите се връщат отново у нас, подчертава Стоева.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

print Отпечатай
Още от категорията

Андрей Даниел: Извън хората смисъл няма

Сигурно по някакви координатни системи трябва да съм „успял“ , въпреки че това понятие не е най-доброто за един човек, който се чувства добре в средата си и с професията си. Никога не съм съжалявал за избора си да се занимавам с изкуство. Това каза за предаването „Хоризонт за вас“ художникът и професор по живопис  в НХА Андрей Даниел. Той..

публикувано на 20.01.17 в 18:05

Варненският драматичен театър открива сезона с "Влюбеният Шекспир"

Правенето на сценична адаптация по филмов сценарий е много трудно, но тук ми помогна един много добър британски драматург Лий Хол. Той е свършил една важна работа преди мен, а аз след това съм прибавил свои идеи и възможности, свързани с адекватната ситуация във Варненския театър. Това каза за предаването „Хоризонт за вас“ професор..

публикувано на 20.01.17 в 17:12

Дискусия за бъдещето на детската книга ще се проведе в събота в клуб Перото

Не съм се и надявала, че в рамките на моя живот държавна институция ще обърне внимание на детската литература. Това каза популярната детска писателка Юлия Спиридонова в предаването „Хоризонт за вас“ по повод дискусията за бъдещето на детската книга, която ще се проведе в събота в литературен клуб Перото от 12 ч. Публикуването на..

публикувано на 20.01.17 в 16:38

Утопия с марка Светлана Дичева

Един сборник с разкази отличен с наградата „Блага Димитрова“, който ви изкарва от скучното ежедневие и ви пренася в света на невидимото. Истории, които ще ви накарат да се замислите над необикновените неща. Светлана Дичева е отличена с наградата „Блага Димитрова“ за сборника си разкази „Балканският пророк“. Възможно ли е да се предсказва бъдещето?..

публикувано на 20.01.17 в 15:55

Явор Ганчев: Свинтила не се отнасяше ласкаво към университетските среди

Не само Владимир Свинтила, но и други интелектуалци от световно ниво не са получили нужното признание у нас. Особеност на българската среда, в която мнозина творци и интелектуалци са фактически част от едно световно интелектуално присъствие, без да имат такава видимост, каквато се получава в други страни. Там участието на обществото в..

публикувано на 20.01.17 в 15:34
Проф. Владимир Зарев

Съвременник, брой 4/2016

Въпросното съдебно дело, както и всички важни дела от онова време, се транслираше в пряк ефир. Като прескачам проточилата се експозиция, ще премина направо към момента, когато държавният обвинител продължи с въпросите. - Та така, бъдете добър да ми обясните какво означава този ваш пост? - Нищо не означава. - Значи искате да ни убедите, че сте публикували..

публикувано на 20.01.17 в 15:25
Част от корицата на книгата  книгата „Парченца живот“.

Книга на Жорж Волински

Ще ми се да спра да мисля. Подобно на актьор, да наизустя живота си и да го играя. На последното действие хората ще ме аплодират. Това е цитат от книгата на Жорж Волински „Парченца живот“, която излезе на български под съставителството и в превод на Мария Коева. За съжаление той беше една от жертвите, разстреляни на 7 януари 2014 г. от терористи в..

публикувано на 20.01.17 в 14:25