Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бегач осинови куче, след като то го следвало 125 километра на състезание в Китай

Дион Ленърд и Гоби
Снимка: Туитър

Австралийският бегач в екстремни условия Дион Ленърд планира да се върне в дома си в Шотландия заедно с бездомно куче, което го следвало 125 километра на състезание в Китай. Животното е наречено Гоби и придружило отбора на Ленърд през планинския масив Тяншан и пустинята Гоби. Бегачът посочва, че никога не е виждал подобно нещо и е започнал кампания за набиране на средства, за да може женското куче да се върне с него в Шотландия.

Тя дойде с мен в лагера на втория ден и след това не се отдели от мен. Пробяга 125 километра от състезанието. На практика премина половината състезание - общо четири етапа. Не успя да се включи в два от етапите, защото вече се намирахме в пустинята Гоби с температури от 52 градуса, а това щеше да е твърде горещо за нея, обяснява бегачът.

Организаторите на състезанието обаче се погрижили за транспорта на Гоби в пустинята, така че тя да посрещне Ленърд на финала на надпреварата.

Планът на Ленард е да пътуват заедно с Гоби за Шотландия преди Коледа, след като за кучето приключи четиримесечен период на карантина и лечение в китайския град Урумчи. Всички средства, които останат от кампанията за нея, ще бъдат дарени на приют за кучета.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!