Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина обичаният български актьор Никола Анастасов

| обновено на 09.08.16 в 17:40
Никола Анастасов
Снимка: БГНЕС

Почина Никола АнастасовГолемият актьор се е споминал в понеделник вечер след продължително и тежко боледуване. Това заяви пред "Хоризонт" синът му Чавдар Анастасов.

В последното си интервю за програма "Хоризонт" Анастасов сподели, че смехът е превъзходство:

Смехът е зараза. Или го имаш или го нямаш, зависи от човека. Щастлив е тоз човек, който умее да се смее и да събужда смях, затуй аз имам една моя мисъл: "Смехът е превъзходство над лошотията".

През април Никола Анастасов отбеляза 84-тия си рожден ден на сцената на Сатиричния театър. Ето какво разказа тогава актьорът пред БНР:

Мъката е еднократна, важното е спомените, а спомените са велико нещо, най-голямото, особено аз с навлизането в тази възраст, съзнавам колко е хубаво да има спомени. Аз харесвам и мисълта на Мечо Пух: "Колкото повече, толкова повече". Никога няма да престане да ми стига това да играя на сцената.

Никола Анастасов завършва театралната академия през 1955 г. Печели популярността и обичта на зрителите с работата си в театрите във Враца и във Варна и в столичните Малък градски театър "Зад канала" и "Трудов фронт". Първата си значима роля изиграва през 1961 г. на сцената на Сатиричния театър в комедията "Когато розите танцуват" от Валери Петров. Ще го запомним и с ролите му в киното, като Пейо в "Тримата от запаса" и като Димитракиев в популярната постановка "Криворазбраната цивилизация". През 80-те години Никола Анастасов озвучава главния герой в аудиодраматизацията на "Мечо Пух".
  

Поклонението пред тленните останки на актьора ще бъде на 12 август, петък от 10 до 13 часа във фоайето на Сатиричния театър "Алеко Константинов" в София.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до близките на покойния актьор. В него държавният глава заявява:
Отиде си човек, за когото сцената беше смисълът и целта на живота. Едва ли има българин, който да не е усетил енергията на големия Анастасов, с която той покоряваше публиката. В паметта на нацията Никола Анастасов ще остане символ на радостта и хумора, пише държавният глава в писмото си

Поклон пред паметта му!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна