Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слънчева ферма в Родопите разкрива идиличен свят на малчуганите

БНР Новини
Снимка: личен архив

Децата имат чудна дарба – дотолкова да се вживяват в приказни истории, че да ги пресъздават в игра. Оказва се обаче, че не е нужно да прибягват до фантазията си, за да попаднат в чисто нов свят. За децата от града вълшебното пътуване през време и пространство може да бъде... селската идилия със своите аромати, звуци, докосвания и цветове.

Родопското село Тънково отскоро си има Слънчева ферма. Едно магично за децата място, в което могат да направят много неща за първи път, но най-вече да усетят свободата. 

Снимка




СнимкаРеших да отворя фермата за посетители, за да покажа на децата и на младите хора как живеем на село; откъде идва храната; защо е важно да се храним с натурални и чисти продукти и да имаме връзка с животните; как самото село, в което живее голяма част от населението, е неразривно свързано с природата и защо трябва да я опазваме.

Михаела Кирчева говори вдъхновено за сбъднатата си мечта. Успява да превърне идеята си в Слънчева ферма благодарение на изключително мотивиращ, по думите й, конкурс. Печели Rinker’s Challenge 2016 с проекта си, получава малък грант и на 11 юни приема първите си посетители – деца, дошли на екскурзия от Кърджали.

СнимкаДецата много се радват на животните – зайчетата, кокошките с пиленцата, магарето и кончето (предлагаме им магарешка езда и разходки с каручка) – разказва за детските емоции Михаела Кирчева. – В селото имаме пчелин и им показваме как се добива медът и как се умилостивяват пчелите, за да не жилят. Освен на контакта с животните, децата се радват и на игрите без играчки. Рисуваме на керемиди, майсторим фигурки от кал и слама, организираме състезания с материали от гората, правим рисунки с листа, камъчета и слама. Т.е. залагаме на креативния поглед върху това, което ни заобикаля, и как можем да го превърнем в игра.

Когато пристъпят „прага” на Слънчевата ферма, децата попадат в един забравен свят. Бурило за биене на масло, ронилка за царевица, мотовилка за навиване на прежда, газени фенери, сърпове, глинени съдове, шарени черги – предметите от стария български бит ги обкръжават. А скоро ще има и стан, на който стопанката на фермата да им показва как едно време са се тъкали пъстроцветните килими.

СнимкаОбстановката на село е непринудена – представете си, че отивате на ваканция при баба си извиква скъпи спомени у всеки Михаела Кирчева. При нас няма коли, главният път е малко по-нагоре, има трева, камъни, дървета, животни и всичко това предразполага към естествена среда, в която децата мигновено се потопяват и се сливат с нея. На последния лагер например имахме две момиченца – те през цялото време ходеха боси и не сме им правили забележки. Явно децата се отпускат и се чувстват добре при нас.

Михаела Кирчева е пропътувала България и много държави, тъй като е прекарала 15 години в туристическия бранш. Ала в ерата на технологиите, когато с едно кликване на мишката пред теб се разтваря целият свят и ти дава неограничени възможности за работа, е избрала най-мъдрото решение.

СнимкаИзбрах да живея на село, защото ми харесва спокойствието и това, че сама създавам средата, в която да общувам, сама произвеждам храната, която ям – знам какво слагам в хляба и млякото, какво сервирам сутрин на децата си. И това ми дава сигурност, че им осигурявам качествен живот, пък те един ден ще си изберат къде да живеят, казва тя.

На 12 август Слънчевата ферма ще има Ден на отворените врати, за да покаже на гости, приятели, съселяни своя малък свят. Надявам се да мотивирам и други да се включат в тази инициатива, защото подкрепата за фермата означава подкрепа и за селото – нашите посетители пазаруват от магазина, купуват продукти от другите фермери, казва стопанката. И обещава орнитоложки тур край селото с птичи горски концерт. 

Снимки: личен архив


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!