Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР: Задържането и екстрадирането на Абдуллах Бююк е по сигнал на Интерпол

Бъчварова: Турският бизнесмен е бил заплаха за националната сигурност

| обновено на 11.08.16 в 15:06
Снимка: БГНЕС
Задържането и екстрадирането на турския бизнесмен Абдуллах Бююк е по сигнал на Интерпол, не става дума за сделка между България и Турция. Това уточниха от МВР. Бизнесменът е предаден на турските власти заради незаконно пребиваване в страната. 

При рутинна проверка патрул в района на квартал "Младост" спрял Бююк. Той е бил с нередовни документи, потвърди главен комисар Георги Арабаджиев:

По отношение на лицето сме водили кореспонденция по линия на Интерпол от началото на февруари. Има много факти и обстоятелства, които са обезпокоителни
.

Комисар Арабаджиев добави, че е работено съвместно с Интерпол.

Договорка няма. Целият обмен на информация е вървял по линия на Интерпол
.

Директорът на Дирекция "Миграция" старши комисар Николай Николов заяви, че всички процедури са спазени.

Поводът за издаване на заповедта за принудително отвеждане до границата, постъпили данни в Дирекция "Миграция", че лицето Абдуллах Бююк пребивава в страната с невалиден паспорт и писмо от администрацията на президента, че на него му е отказан статут на убежище. Заповедта е издадена на 9-и август. В нея е предвидено непосредствено изпълнение с оглед опасността лицето да се укрие. Последва обжалване, но не спира изпълнението на заповедта.

От началото на годината от нашата страна са изведени 31 турски лица, а на 67 от тях е наложена аналогична мярка. Комисар Арабаджиев посочи, че продължава издирването на 36 души, които пребивават на територията на България без редовни документи.

Арабаджиев и Николов отхвърлиха твърденията за сделка между България и Турция за неговото експулсиране, а то според тях се извършва в рамките на закона.

Абдуллах Бююк, който вчера беше предаден от България на Турция, е бил заплаха за националната сигурност, заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в телевизионно интервю. Като мотив за задържането му тя посочи:

Самият факт, че 6 месеца имаме прецедент, в който един човек отказва да уреди своя статут в една чужда държава, сам по себе си е недопустим.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени