Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН предвижда нови правила за провеждането на детски и ученически лагери

Снимка: БГНЕС

Детските и ученическите лагери ще се провеждат по нови правила. Това предвижда проект на наредба за този вид пътувания, публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на просветното министерство.

Пътуванията ще се провеждат след сключване на договор между туроператор и директор на детска градина, училище или център за подкрепа за личностното развитие.

Децата и учениците ще бъдат настанявани единствено в категоризирани обекти. Храненето им ще става само на места, регистрирани по Закона за храните. За организацията на храненето ще бъде уведомявана Агенцията по безопасност на храните.

За всеки 7 деца от детските градини и в предучилищната възраст ще отговаря по един възрастен и по един за всеки 15 ученици от 1 до 12 клас. Участниците в пътувания извън страната задължително се застраховат от туроператора.

За първи път се въвежда изискването лагерите да се провеждат в обекти, разположени в ограден терен с минимум два входа, денонощна охрана, пропускателен режим, видеонаблюдение и ресторант.

Въвеждат се и изисквания при практикуването на зимни спортове. Обучението по тях ще се извършва от правоспособни ски учители. Походите и летните екскурзии в планината ще се осигуряват от правоспособни планински водачи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени