Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два мюзикъла и още нещо

БНР Новини
Илюстрация: Габриела Йорданова, детайл

Детската ваканционна програма продължава и тази седмица. В края на лятната ваканция слушайте:

На 29 август„Малечко Палечко“, приказка от Шарл Перо.
Шарл Перо е роден отдавна, много отдавна – през 1628 година. Той е френски писател и фолклорист. Автор е на голям брой детски приказки, сред които „Червената шапчица“, „Спящата красавица“, „Котаракът в чизми“, „Пепеляшка“, „Магарешката кожа“, „Синята брада“ и... „Малечко Палечко“, която можете да чуете в понеделник, ако не се успите. Та говорехме за Шарл Перо. Вероятно много е обичал децата, защото е проучил и преработил редица устни народни приказки, а после ги е събрал в книга, която издал от името на сина си Пиер. Книгата е публикувана за пръв път през 1697 г. под заглавие „Приказки за моята майка“. Първоначално в нея влизат осем приказки, но в по-късните издания Шарл Перо добавя още. Но тази първа книжка се оказва знаменателна, защото оттогава, та чак до днес, Шарл Перо живее в детството на всяко дете.

На 30 август„Вълкът и седемте козлета“, звезден мюзикъл от Димитър Димитров и Александър Владигеров.
За мюзикъла „Вълкът и седемте козлета“ няма какво да се каже. Мюзикълът „Вълкът и седемте козлета“ трябва да се слуша. Прекрасен е! Автор на текста на песните е Димитър Димитров. Автор на музиката – Александър Владигеров. Участват артистите: Николай Бинев, Тодор Колев, Коста Цонев, Величка Чобанова и Асен Ангелов. Мюзикълът е създаден през 1974 година. Записан е в Първо студио на БНР със симфоничен оркестър.

На 31 август„Заек победител“, тибетска приказка.
„Заек победител“ е смешна и поучителна история. Мислим си, че зайчетата само треперят от страх, защото всички в гората тъкмо тях искат да изядат. Горе-долу е така. И в тази приказка лисицата, вълкът и маймуната наистина са много гладни и искат да похапнат заешко по тибетски. Нооо... не са познали! Този заек не е заек страхливец, ами е заек победител. Големи перипетии го чакат, докато победи. Слушайте в сряда от 8 часа, за да чуете как се побеждават прегладнели хищници.

На 1 септември, когато първият учебен ден все повече наближава, слушайте мюзикъла „Тайната сила на мечока Пепо“. Текстът е на Димитър Димитров, а музиката – на Петър Ступел. Участват: Славка Славова, Слава Рачева, Цонка Митева, Надя Топалова, Коста Карагеоргиев, Ангел Георгиев, Видин Даскалов, Елза Лалева. Режисьор: Славка Матова.

И в петък, 2 септември, ваканционната програма за деца завършва с „Малката русалка“ – приказка от вълшебника-разказвач на приказки Ханс Кристиан Андерсен.
Автор на драматизацията – Майя Динева. Режисьор – Златко Гулеков.

Приятно слушане, мили деца! Продължавайте да се радвате на ваканцията си. Надяваме се, че нашите приказки я правят още по-цветна!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна