Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Конго ще се проведе масова ваксинация срещу жълта треска

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Конго в сряда ще започне кампания за ваксиниране на жителите на столицата Киншаса и други населени места срещу жълта треска, съобщи "Гардиън". Ако болестта се разпространи в града, има възможност се превърне в глобална епидемия, отбелязва вестникът.

Световната здравна организация посочва, че кампанията е една от най-големите, провеждани някога. Организацията координира 56 партньори по света, за да бъдат ваксинирани 14 милиона души на над 8 000 места. Ще се наложи обаче властите да правят ваксини, които съдържат само една пета от нормалната доза, защото световните запаси от медикамента не са достатъчни. Решението за ваксинирането с частична доза е взето от експерти на СЗО, а проучвания сочат, че то предоставя защита за най-малко година.

Жълтата треска често завършва със смъртни случаи. Около половината от заболелите, които развият най-тежките симптоми, умират. Болестта се предава от същия комар, който разпространява и вируса Зика. Има ваксина, която защитава ваксинираните за цял живот, но много малко от хората в Конго са преминали през подобна ваксинация. Подобна е ситуацията и в съседна Ангола, където жълтата треска се появи през декември, преди да премине в Конго. Експерти се опасяват, че ако болестта порази много хора в Киншаса, където живеят над 10 милиона души, може да се разпространи и извън региона на Централна Африка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна