Победител в класацията „Надпяване” за месец юли е кавалджията Николай Докторов и инструменталната пиеса „Калимановски мелодии”

Николай Докторов
Снимка: личен архив

Николай Докторов е роден на 2 юли 1959 г. в град Варна. През 1979 г завършва  Музикалното училище в гр. Котел, а през 1984 г. – Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. По време на следването си работи във Фолклорен ансамбъл ”Тракия”. От това време са и първите му записи в радио Пловдив, радио София. Заедно с колегите си от ансамбъла той осъществява редица снимки и записи за националната телевизия, концерти и пътувания в страната и чужбина.
Както казва той - има щастието да познава и да работи с именити кавалджии като Никола Ганчев, Стоян Величков, Пенко Георгиев, Иван Антонов, Щилиян Тихов, Георги Георгиев, Иван Богоев, Георги Иванов, Данчо Радулов, Николай Георгиев, Кръстю Димов. След завършване на Музикалната академия в град Пловдив Николай Докторов започва работа в ансамбъл към Дома на културата на Кооперативен съюз във Варна, а от 1994 година е преподавател по кавал във фолклорните паралелки на Основно училище “Антон Страшимиров” в града.
 Ръководител е на Представителен оркестър и кавалджийска група при училището, както и на кавалджийска група ”Варна“, детско-юношески народен оркестър ”Орфеони“,  Фолклорна формация ”Пендари“, народен оркестър ”Спектър” при Дом на културата на слепите – гр. Варна, Младежка формация "Слънчев лъч" - гр. Варна, концерти с оркестър “Кабиле “.
Заедно с различни колеги музиканти, артисти и преподаватели работи по интересни музикални проекти.
Една от основните му дейности е да
представя и популяризира инструмента кавал на семинари, и концерти в Естония, Турция, Германия, Швейцария, Аржентина и САЩ.
Има издадени 2 диска с Фолклорна формация “Пендари”, един диск с Оркестър “Спектър”, самостоятелен диск "Далеч от града", диск с изпълнения на децата от фолклорните паралелки при ОУ “Антон Страшимиров”, диск с младите фолклорни таланти на гр. Варна, диск с оркестър “Кабиле “, както и отделни изпълнения в сборни албуми.


Удостояван е с много награди за приноса си към развитието на българският фолклор:
Награда на кмета на гр. Варна за високо професионално майсторство, отлични резултати в музикалната педагогика и работата с деца и цялостна творческа дейност - XXI-ви национален фолклорен конкурс "Диньо Маринов" гр. Варна 2015.
Почетно отличие от Министерството на образованието и науката – „Неофит Рилски“ -2011г.
Награда “Варна” - Учител на годината  2010г., за принос и музикално – творчески постижения в областа на фолклора;
Първа награда за извънкласни дейности на III-ти конкурс за педагози – гр.София, работещи в извънкласни и извънучилищни дейности;
Диплом  за принос в развитието на фолклорното изкуство за високо професионално майсторство и отлични резултати в музикалната педагогика и работата с деца – XI международен детско юношески театрален фестивал “Приказка за теб” гр. Варна;
Диплом за високи педагогически постижения от X международен младежки фестивал – конкурс “ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ ” Добрич – Албена 2010;
Диплом - специална награда  за най – добър музикален педагог от XI –ти национален детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов” гр. Варна 2010.

С произведението победител за месец юли в класациянта „Надпяване” на програма Христо Ботев - „Калимановски мелодий”, по музика на Стоян Величков и аранжимент на Коста Колев, Николай Докторов се представи в концерта Музика в портрети заедно с Оркестъра за народна музика на БНР, който се проведе през месец февруари на тази година.
Слушателите на Българското национално радио и фолклорни любители определиха за свой фаворит изпълнението на стилния кавалджия и го сравниха с това на неповторимия Стоян Величков.

Още от категорията

Софийската национална опера и балет обяви премиерните си спектакли за новия сезон

5 оперни и 2 балетни премиери предстоят през сезон 2018/2019 г. на сцената на Софийската национална опера и балет. Първата нова оперна постановка - "Симон Боканегра" от Верди, ще бъде представена на 17-и ноември. През сезон 2018/2019 г. ще бъдат поставени още оперите "Дон Паскуале" от Доницети, "Трубадур" от Верди, „Дон Жуан” и "Аполон и..

публикувано на 15.11.18 в 23:39

„La Joie“ за един по-добър свят

Ако ние сме по-добри, светът ще бъде по- добър! Това е посланието в първия сингъл на Недко Пазвантов, който изгражда музикалната си кариера в Ница, Франция. Песента е „La Joie“ - Радостта. Текстът на френски език си има и официална версия с български субтитри във всички музикални приложения, както и YouTube. До края на годината, на 22..

публикувано на 15.11.18 в 21:21
Кийт Джарет

La Fenice, Фениксът

В срещата ни звучи високотехнологичният фюжън на „Арк трио“ (Arc Trio), в съчетание с музикалната естетика на Кийт Джарет (Keith Jarrett).  На 19 октомври 2018 година на света се появи двоен компакт диск, който съдържа запис на пиано концерт на Джарет, изнесен във Венеция 12 години по-рано. Длъжен съм да кажа, че този албум, наречен La Fenice (Фениксът)..

публикувано на 15.11.18 в 18:01

Даниеле Кордиско със своето трио свири в "Първо студио на БНР"

Преди да  дойдете довечера (15.11.18) на концерта на  Даниеле Кордико в Първо студио на БНР, чуйте интервюто на Бояна Андреева и соловите му изпълнения в "Сценична треска". Така ще го опознаете като човек и музикант. Вчера той посвири с български музиканти в "Чайната" на "Бенковски", а на 17 ноември го очаква  и сцената на Русе Джаз фестивал 2018...

публикувано на 15.11.18 в 16:53

С китара около света

Джаз музикантът Петър Георгиев, познат и като Пешо Китарата, гостува в „Аларма“, за да разкаже с думи и музика на живо за пътешествията си по други континенти, за любовта си към китарата и към планините.

публикувано на 15.11.18 в 09:30
Шърли Менсън

Шърли Менсън

Интересен тембър, специфично пеене, характерно излъчване… каквото и да кажем, ще бъде вярно за Шърли Менсън – шотландска певица и актриса, добре позната като вокалистка на алтернативната рок формация „Гарбидж“, сформирана в Медисън през 1994 г. Членове на групата са Дюк Ериксън, Шърли Менсън, Стив Маркър и Бъч Виг.  Шърли Менсън е родена в Единбург. На 7..

публикувано на 15.11.18 в 09:05

Пианистката Виктория Василенко с два концерта в София тази седмица

Виктория Василенко – една от най-изявените млади български пианистки, си дойде в София за два концерта в концертния комплекс "България". На 14 ноември тя ще си партнира с цигуларя Павел Златаров – концертмайстор на Софийската филхармония, в камерна програма, а в четвъртък ще гостува на Националния ни оркестър под диригентството на Росен Гергов – този..

публикувано на 14.11.18 в 21:27