Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от държавите-членки на ООН са за стартиране на многостранни преговори за ядрено разоръжаване

Снимка: www.pressenza.com

От отворената работна група (OEWG), която има за цел да разработи план за многостранно ядрено разоръжаване и която беше формирана през 2012 г. от Общото събрание на ООН, излязоха с предложение по време на третата от поредица срещи в Женева. Те апелират догодина да бъде свиканата  международна конференция, на която да започнат преговори за приемането на глобален договор за забрана на ядрените оръжия.

След дълги дискусии и консултации, предложението Общото събрание на ООН да свика срещата получи 68 гласа "за" на фона на 22 - "против" и 13 - "въздържали се". Подкрепа изразиха над 50 африкански страни, 10-те членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), Латинска Америка и Карибските държави, както и някои от Азия, Океания и Европа, докато против се обявиха около 20 страни, особено такива "под чадъра" на СAЩ, които се застъшиха за постепенно премахване на ядрените оръжия.

Светът не е идеален и поради тази причина ние трябва да се уверим, че ядрените оръжия ще изчезнат и няма да бъдат използвани. Опасността е там, където съществува риск от употребата на ядрени оръжия, подчерта постоянният представител на Австрия в ООН.

Петте големи ядрени сили, включително Китай, Русия и САЩ, се противопоставят на този род преговори и заради това не присъстват в работна група, допълни Беатрис Фин, изпълнителен директор на Международната кампания да премахне ядрените оръжия:
Това е отворен форум за всички - те се лишават сами от възможността да са част от много важна дискусия. Така обаче може да загубят контрол върху случващото се в този процес.

Цел на международната конференция ще бъде разработването на правнообвързващ международен инструмент за забрана на ядрените оръжия, поясни Тани Тонгпакди, председател на отворена работи група на многостранно ядрено разоръжаване:
Държавите-членки обсъдихме въпроса и отправяме препоръки към Общото събрание на ООН да разгледа идеята за преговори по многостранното ядрено разоръжаване. Международната общност трябва да обмисли какъв курс на действие ще предприеме, имайки предвид препоръката на тази работна група.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени