Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Австралия се опита да блокира инициатива в ООН за начало на глобални преговори за пълна забрана на ядреното оръжие, пише британският в. "Обзървър".Вместо очакваното единодушно приемане на текста на проектодоговора, се стигна до гласуване сред делегациите на 103 членки на световната организация в Женева, посочи изданието. Вотът бил поискан от представителите на Австралия. Все пак с резултат 68 гласа "за", 22 "против" и 13 "въздържал се" инициативата оцеля. Следващата стъпка е обсъждане в Общото събрание на ООН. Ако инициативата оцелее и там, през 2017 година трябва да започнат преговори за пълно елиминиране на ядреното оръжие.

Кметът на Лондон Садик Хан призова съпартийците си лейбъристи да не гласуват за Джереми Корбин в предстоящия извънреден избор на лидер на партията. Пред "Обзървър" първият мюсюлманин кмет на европейска столица изразява подкрепата си за Оуен Смит - опонента на настоящия партиен председател Корбин. И предупреждава членовете на опозиционната партия, че ако ръководството не бъде сменено, Лейбъристката партия най-вероятно ще претърпи поражение на следващите парламентарни избори.

"Империята Тръмп - лабиринт от дългове и мъгливи връзки", е озаглавил в. "Ню Йорк таймс" разследването си за финансовото състояние на милиардера, номиниран от Републиканската партия за президент на Съединените щати. Доналд Тръмп се представя за успешен бизнесмен, който печели милиарди, за които не е признателен на никого. Но всъщност около 30 компании с негово участие дължат поне 650 милиона долара на кредитори, твърди изданието. и посочва сред заемодателите "Бавк ъф Чайна" и "Голдман Сакс", които кандидатът за Белия дом често критикува в предизборните си прояви.

Руският в. "Комерсант" информира за предложение на кмета на Москва Сергей Собянин за драстично увеличаване на глобата за шофиране в пешеходните зони на столицата. Сега по закон наказанието е 2000 рубли. Но градоначалникът иска то да представлява процент от стойността на автомобилите на нарушителите. Собянин обяснява предложението си с тенденцията те да са предимно със скъпи западни коли.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна