Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Ауад: Разговорът за бежанците в социалните мрежи е крайно поляризиран

Снимка: БТА

Страхът от мигрантите в българските социални мрежи се засилва. Събитието, което отключва увеличаването на страховете и провокира по-голям брой на негативните споменавания, е новогодишната нощ в Кьолн. Мненията са крайно поляризирани – бежанците се разглеждат в крайно негативна светлина и нюансите изчезват, коментира в предаването "Преди всички" Георги Ауад, директор на Агенцията за медийни анализи "Персептика", изготвила сравнителен анализ на публичното говорене от първата половина на 2016 година в съпоставка с това от втората половина на 2015 година.

Има разлики в разговора за бежанците в Туитър, Фейсбук, форумите и блоговете, отбеляза Ауад. Докато във Фейсбук и форумите хората са крайно негативно настроени и се използват дори градски легенди, в Туитър хората са между неутрално и позитивно настроени, а негативните споменавания са значително по-малко. В различните форуми настроенията са различни според профила на форума, изтъкна още Георги Ауад – един е образът на бежанците в bg-mama, съвсем друг във форумите с икономическа и инвестиционна насоченост:

В традиционните медии като цяло се запазва неутралният тон, с изключение на няколко определени медии, докато в социалните медии хората подхващат основно новините от тези споменати медии, като подпомагат за разпространяването на обидните термини като "орки", "мюслита" и прочие. На повечето места в социалните мрежи "бежанци" се споменава в кавички – т.е. хората не вярват, че всички тези хора бягат от война и други проблеми.

Заради недоверието към институциите хората възприемат Динко и Перата като щит срещу бежанската вълна, регистрира още изследването.

Предстои продължение на изследването през втората половина на 2016 година.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна