Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът Атанас Скатов готви експедиция за изкачване на вр. Лхотце

Атанас Скатов организира Национална експедиция за изкачване на вр. Лхотце (четвъртият по височина в света с 8516 м) през пролетния сезон на 2017 г. За предаването "Преди всички" той сподели, че идеята му е хрумнала съвсем естествено, след като много хора са сподели в писма, че искат да изкачат висок връх, но срещат затруднения с финансовата организация или с набавянето на екипировка.
 

Вече 10 души са ми писали автобиографии с мотивационни писма, искат да участват. Сега ще видим колко човека ще имат желание, ще се срещнем, ще видим кой на какво ниво е и то ще си проличи от само себе си.

Възрастта е не чак толкова огромно значение! Най-важното е да си бил на високо. Не може да си стигал само до 3-4000 височина и изведнъж да отидеш на 8000. Поне трябва да са стигали на 7000 метра височина. Ще гледаме да не допускаме такива грешки. 

Върхът е покорен от Христо Проданов през 1981 г. и не е изкачван от българи оттогава, сподели Скатов, който се възстановява от тежкия сезон. За националната експедиция, която вероятно ще започне през април, той се надява да получи и помощ от държавата.

Интервюто на Валерия Николова с Атанас Скатов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени