Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Райчев за БСП и АБВ: Развод и тряскане на вратата, но със спокоен тон

Снимка: БГНЕС

Изненадан бях, че АБВ си представят коалиционно споразумение с БСП, което не се символизира от ген. Радев, а, наред с неговата кандидатура - друго. Просто не разбирам… Те не кандидатстват за обща платформа на парламентарни избори! Споразумението на  две партии да подкрепят един президент не е споразумение отделно от самата фигура на президента. Така е било винаги!

Това каза за предаването „12+4“ по „Хоризонт“ социологът Андрей Райчев, който допълни, че е изненадан от позицията на АБВ, но не и от острата реакция на БСП:

Нинова и без това беше под огън за това, че прави прекалено много компромиси с Първанов. Това беше главното. Имаше даже две оставки в нейното Бюро. В БСП имаше много силно напрежение и то не толкова срещу коалицията, а конкретно срещу Първанов. Много хора там го разглеждат като човек, който е разглобил левицата, нанесъл е непоправима щета.

Нинова очевидно е преценила, че не може да направи тази крачка и да попадне под обвинение, че, едва ли не, продава интересите на БСП и направи такова силово движение: „Няма да правим коалиционно, нашата  коалиция стои в това, че Радев е нашият кандидат“.

Социологът оприличи отношенията между двете леви политически сили като развод и тряскане на вратата, но със спокоен тон. Според него АБВ са се обрекли да кандидатстват сами или почти сами на тези избори и на предстоящите предсрочни избори, които според него ще са след по-малко от година, независимо кой ще спечели президентските избори.

Страшно съм изненадан. И Първанов, и Калфин са шахматисти. Не е случайна тази метафора, която чухме от нашия бивш президент за записания скрит ход. Скритият не знам какъв е, но откритият е много слаб.

Експертът е категоричен, че ако ГЕРБ загуби президентските избори, ще има предсрочни парламентарни такива. Ако пък Борисов се кандидатира за президент и спечели, правителството ще стане неустойчиво. Вариантът, в който ГЕРБ издига друг кандидат, означава, че Борисов иска да удържи правителството и вероятно ще го удържи, прогнозира Райчев. Социологът обаче изтъкна, че правителството навлиза в изключително лоша обстановка, особено във финансите и международната обстановка, което също застрашава кабинета.

Според Райчев,  Ирина Бокова има реални шансове да оглави ООН, но не всичко е в нейни ръце. Словенският кандидат също има реални шансове. Евентуално неизбиране на Бокова би било поражение за Борисов, смята той.  Премиерът обаче не смее да заеме по-твърда позиция в нейна защита, защото е притиснат от партньорите си, каза Райчев.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна